Genijalan trik da brže napravite kockice leda u zamrzivaču

11.06.2022

12:49

0

Autor: Z. A.

Za ovo otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, koji je davne 1963. uočio nešto neobično

Genijalan trik da brže napravite kockice leda u zamrzivaču
pexels-eva-elijas-7630007 - Copyright Pexels

Da li imate led u zamrzivaču?

Tokom leta je voda u ovom agregatnom stanju prosto neophodna i stalno nam fali kockica-dve, a veoma često i zaboravimo da a vreme napunimo posudice. A svi obično u posudice za pravljenje leda stavljamo hladnu vodu, a to je velika greška.

Koliko god to zvučalo neverovatno, od tople vode će se brže formirati led nego od hladne, a reč je o fenomenu poznatom pod nazivom 'Mpemba efekat'.

Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, koji je to zaključio 1963. godine nakon što je primetio da se vruć sladoled brže zaledi od hladnog, a svoju teoriju objavio je javnosti šest godina kasnije.

Stručnjaci objašnjavaju da bi se po samoj logici hladnija voda morala pre smrznuti, ali ekperimenti su pokazali da nije baš tako.

Pexels
 

Postoji više razloga zašto je tako, ali glavna su dva:

Jedan od njih jeste samo mešanje vode koje je jače kad je voda topla.
Ukratko, ako imate toplu vodu i stavite je na hladno, ona počinje da se hladi od spolja ka unutra.
Voda koja se nalazi uz zidove posude postaje hladnija i ta voda pada prema dnu. Zbog razlike u gustini dolazi do dodatnog mešanja vode unutar posude, zbog čega se voda brže hladi, tj. otpušta toplotu prema okolini (vazduhu).

Pexels
 

​Važno je naglasiti da je voda jako specifična tečnost koja ima mnogo zanimljivih svojstava. Voda je pri temperaturi od četiri stepena najgušća, a ispod i iznad toga postaje sve ređa. Zbog toga voda koja se nalazi na dnu posude počinje da se diže kada se ohladi ispod četiri stepena. Tako opet počinje mešanje i pojačana razmena toplote s okolinom. U toplijoj vodi sloj hladnije vode je deblji i to mešanje je jače, objašnjavaju stručnjaci za 24sata.hr.

Kod proizvodnje leda to se može koristiti kad pravite kockice u kalupu, recimo, pre će se u smrznuti voda na 50 stepeni od one na 20 stepeni Celzijusa.

Sledeći put ćete dakle brže dobiti kockice leda ako u posude za led sipate toplu vodu.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike