Recept dana: Šam rolnice se lako prave, a nisu teške ni za stomak ni za novčanik

09.02.2022

06:49

0

Još jedna poslastica koja čeka da je se setimo

Recept dana: Šam rolnice se lako prave, a nisu teške ni za stomak ni za novčanik
profimedia-0626650482 - Copyright Profimedia

Šam rolnice su jedna od omiljenih poslastica svih generacija. Brzo se i lako prave, a jedino što vam je neophodno jesu metalni kalupi koje možete pozajmiti ili naslediti od starijih domaćica.

Njeno ime i sama poslastica (bar 70 odsto poslastica kod nas su ili turskog ili nemačkog porekla) potiču iz Nemačke.

Dakle, preciznije bi se šam rolna izgovarala šaum rolna, tj. penasta rolna.

Šam rolnice nekad su bile nezaobilazne za nedeljni ručak. Prave se od samo nekoliko sastojaka, brzo i jednostavno.

I odmah mogu da se jedu.

Sastojci:

Za testo

(za 16 šam rolni)

  • 500 g lisnatog testa – 2 ploče

Za šam

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika limunovog soka, po želji

Priprema

1. Lisnato testo razvijte na debljinu od 0,5 cm i isecite trake širine dva centimetra i dužine 20 centimetara.

2.  Metalne valjke za šam rolne premažite uljem i na njih namotajte testo.

3. Tako pripremljene valjke složite u pleh obložen pek papirom i pecite na 200 stepeni dok malo ne porumene.

4. Ispečene šam rolne skinite sa valjka i prohladite.

5. Fil pripremite na pari. U šerpu stavite belanca, dodajte šećer i vanilin šećer i kuvajte lagano na pari, mešajući dok se šećer skroz ne rastopi. Nakon toga mikserom umutite smesu dok ne dobijete gustu i bogatu penu. Pred kraj dodajte sok od limuna i sve još malo umutite.

6. Šam stavite u špric i napunite rolnice od lisnatog testa koje su se prohladile. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike