"Teslin" autopilot ponovo se zbunio: Zamenio Mesec za žuto svetlo na semaforu

09.09.2021

09:35 >> 10:48

0

Na svu sreću, ovaj kvar u Teslinom modelu nije ugrozio život vozača ili ostalih učesnika u saobraćaju

"Teslin" autopilot ponovo se zbunio: Zamenio Mesec za žuto svetlo na semaforu
Copyright Profimedia

Prošlog meseca, jedan vozač automobila “tesla” primetio je da je njegov model počeo da emituje čudna očitavanja dok je krstario auto-putem, zamenivši Mesec s beskrajnim nizom semafora u saobraćaju.

Ovaj kvar, koji je snimio vlasnik vozila i koji je primetio sajt “Interesting Engineering”, nastao je jer autopilot “Teslinih” automobila žuti sjaj našeg prirodnog satelita prepoznaje kao boju na semaforu, ali na putu koji je zapravo potpuno prazan.

Pročitajte još

Iako je ova posebna greška više komična nego što je ozbiljna, ona ipak ilustruje kompleksnost razvoja autonomnih automobila, koji zapravo mogu da na pravi način razumeju i reinterpretiraju svoje okruženje, čak i kada se tu nalaze brojne druge stvari koje se mogu umešati i pomutiti sistem, uključujući i Mesec u ovom slučaju.

Profimedia

Deluje da je automobil zapamtio da krstari auto-putem i održava stabilnu brzinu od 103 km/h, odlučujući da zanemari i prođe kroz svako od detektovanih žutih svetala na “semaforima” umesto da se zaustavi pre nego što se ona pretvore u crvena.

Ovakva vrsta greške, koja u neobičnom scenariju zbunjuje autopilot, predstavlja nešto što je u industriji autonomnih vozila poznato kao kritičan slučaj.

Printscreen

Tako se jednom vozaču “Teslinog” modela desilo da je njegov automobil pritisnuo kočnicu zamenivši stop znak odštampan na bilbordu za pravi, dok je drugi model bukvalno stao iza kamiona koji je šlepovao gomilu semafora. Ovaj lunarni događaj  dodatno je istakao koliko je zapravo izazovan projekat pripreme vozila na svaki mogući scenario koji se može dogoditi na putu.

Međutim, koliko je zapravo česta mogućnost da vozite dok je Mesec tačno iznad vas, posebno ukoliko uzmemo u obzir da su “Teslini” modeli takođe demonstrirali daleko opasnije kvarove i greške u sistemu, nalik skretanju prema razdelnicima traka i ka saobraćaju iz suprotnog smera?

Ipak, svrstavanje ovakvih malih grešaka u komične, radije nego opasne sistemske mane, jednoga dana se u nekoj drugoj situaciji može pokazati kobnim, piše “Muški magazin”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike