Položili ste vožnju u Srbiji: Evo u kojim sve zemljama možete da vozite sa našom dozvolom

17.08.2021

18:15 >> 14:42

0

Autor: K. Obradović

Bez dodatnih troškova za zdravstvene preglede i polaganja

Položili ste vožnju u Srbiji: Evo u kojim sve zemljama možete da vozite sa našom dozvolom
Profimedia

Za sve vozače koji se pitaju u kojim sve zemljama važi srpska vozačka dozvola u nastavku donosimo spisak zemalja sa kojima je Srbija postigla zvanične i nezvanične dogovore.

Tako naša zemlja ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaje i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

pročitajte još

To znači da državljani naše zemlje koji odu da rade u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru.

Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za “Kurir” da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom.

Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

Profimedia

– U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma – naveli su iz MUP-a.

U pripremi je i sporazum sa Italijom.

Što se tiče Nemačke, zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.

Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi