Položili ste vožnju u Srbiji: Evo u kojim sve zemljama možete da vozite sa našom dozvolom

17.08.2021

16:15 >> 12:42

0

Bez dodatnih troškova za zdravstvene preglede i polaganja

Položili ste vožnju u Srbiji: Evo u kojim sve zemljama možete da vozite sa našom dozvolom
Copyright Profimedia

Za sve vozače koji se pitaju u kojim sve zemljama važi srpska vozačka dozvola u nastavku donosimo spisak zemalja sa kojima je Srbija postigla zvanične i nezvanične dogovore.

Tako naša zemlja ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaje i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

pročitajte još

To znači da državljani naše zemlje koji odu da rade u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru.

Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za “Kurir” da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom.

Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

Profimedia

– U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma – naveli su iz MUP-a.

U pripremi je i sporazum sa Italijom.

Što se tiče Nemačke, zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.

Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike