Zašto pri visokim temperaturama automobili imaju slabije performanse?

22.06.2022

10:31

0

Autor: D. R.

Pad performansi po vrućem letnjem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom

Zašto pri visokim temperaturama automobili imaju slabije performanse?
bmw-918408_1280 - Copyright Pixabay

Baš kao i ljudi, automobili teško podnose vrućinu, odnosno temperaturne ekstreme. Zimi je potrebno više vremena da svi fluidi i delovi u motoru postignu radnu temperaturu pa zbog toga raste potrošnja goriva. A leti?

Sa postizanjem radne temperature nema problema, ali ima sa efikasnošću motora, odnosno postizanja snage.

Motori se oslanjaju na tačno određeni odnos vazduha i goriva kako bi radili efikasno. Previše ili premalo goriva predstavlja problem, a ECU (upravljačka jedinica motora) prati količinu i kvalitet vazduha koji ulazi u usis i prilagođava gorivo, piše Revijahak.

Hladan vazduh gušći je od toplog. To znači da leti motor usisava vazudh sa manjim volumenom kiseonika, sagorevanje u cilindrima nije optimalno, te zbog toga gubi snagu.

Pad performansi po vrućem vremenu gotovo je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali to ne znači da postoji problem sa vašim vozilom. Takođe, i korišćenje klima-uređaja utiče na smanjenje performansi, ali ne možemo se voziti u automobilu kada je u kabini 60 stepeni, zar ne?

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike