Cene goriva muče vozače širom Evrope: Uštedećete novac ako primenite ove savete

14.03.2022

09:44

0

Važno je biti spreman

Cene goriva muče vozače širom Evrope: Uštedećete novac ako primenite ove savete
chuttersnap-gts_Eh4g1lk-unsplash - Copyright Unsplash

Prilike u svetu su se drastično promenile, a posebno je drugačije sve vezano za naftu i njene derivate, odnosno ljudistrahuju da uskoro neće biti dovoljno benzina i da neće moći da voze svoje automobile kako su navikli.

A nove okolnosti zahtevaju prilagođavanje.

Nemačka organizacija „Tüv Süd“ dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji.

Neke znate, a neke možda i ne, ali postoje ključna pravila koja garantuju ekonomičniju vožnju.

Bez neke posebne mudrosti, samo uz malo veću disciplinu, nekoliko faktora utiče na vašu konačnu potrošnju goriva.

– Kako biste uštedeli gorivo, prebacite u veću brzinu pri 2.000 obrtaja u minutu. Takođe, mnogi vozači ostavljaju menjač u manjoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od konfiguracije puta, prenosnih odnosa u menjaču, vrste motora (turbodizelaš, turbobenzinac…) možda čak i u petoj.

Profimedia
 

– Potrošnja goriva pada i do pedeset odsto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali u slučaju manuelnog menjača, vi ćete morati da izaberete brzinu.

– Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, pomerite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka pritiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

– Na auto-putu nemojte voziti brže od 130 km/h (pre svega zato što je to nedozvoljeno). Osim toga, neretko je zbog uslova saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Pixabay
 

– Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.

– Na kraju, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i do deset odsto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike