U Varvarinu počela gradnja nove kanalizacione mreže: U ovu opštinu se ulaže 21 milion evra

22.12.2021

13:23

0

Ministarstvo za ekološke projekte u varvarinskoj opštini planiralo 21 milion evra

U Varvarinu počela gradnja nove kanalizacione mreže: U ovu opštinu se ulaže 21 milion evra
tomislav momirović (1) - Copyright Tanjug/Aleksandra Orlić

U Varvarinu su danas počeli radovi na izgradnji 45 kilometara nove kanalizacione mreže u ovoj opštini, uz koju će biti izgrađana i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda.

Svečanom početku radova prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predsednica opštine Violeta Lutovac Ðurđević.

-Projekat izgradnje komunalne infrastrukture iz programa ''Čista Srbija'', uz izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najsavremeniji auto-put u jugoistočnoj Evropi, biće pravi benefit ne samo za građane u Varvarinu, Ćićevcu, Pojatama, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, već za celu našu zemlju n-naglasio je ministar Momirović.

Dodao je da je Ministarstvo za ekološke projekte u varvarinskoj opštini planiralo 21 milion evra.

-Pored mesne zajednice Obrež, još na tri lokacije u opštini Varvarin izgradićemo postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. Omogućićemo ljudima da imaju ekološke uslove kao što imaju građani Zapadne Evrope -najavio je ministar Momirović.

On je naglasio da država mora da podigne ekonomski standard stanovništva i saobraćajne standarde.

-A ono što je moj prioritet je da podignemo ekološke standarde, pre svega kada pričamo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, jer bez toga nema budućnosti - rekao je Momirović.

On je naglasio da je projekat "Čista Srbija“ pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da se trenutno u više od dvadeset lokalnih samouprava gradi potpuno nova kanalizaciona i kolektorska mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Momirović je naglasio da je plan da se u naredne četiri godine uloži više od četiri milijarde evra, kako bi Srbija dobila komunalnu infrastrukturu kakvu imaju Francuska, Nemačka i Austrija.

-Ovo je najveća investicija u opštine Varvarin u prethodnih 30 godina- istakla je predsednica opštine Violeta Lutovac Ðurđević.

Navela je da je predstavnik kineske kompanije Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC) koja izvodi radove, nju i ministra Momirovića obavestio da oni planiraju da za godinu dana završe kanalizacionu mrežu, a do 2023. godine sva četiri postrojenja za preradu otpadnih voda.

Postrojenja će biti izgrađena u Varvarinu, Varvarin selu, Obrežu i Gornjem Katunu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike