24SEDAM KIKINDA Grad i Ruski dom mogu da unaprede saradnju u oblasti obrazovanja i kulture

29.06.2021

10:26

0

Autor: 24sedam

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda

24SEDAM KIKINDA Grad i Ruski dom mogu da unaprede saradnju u oblasti obrazovanja i kulture
ruski dom 1 - Copyright Opština Kikinda

Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma, danas je posetio Kikindu. Gost i njegovi domaćini, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač i Milena Živkov, članica GV za kulturu i obrazovanje, ocenili su da je saradnja dva bratska naroda na zavidnom nivou. 

Saglasni su da saradnja može dodatno da se unapredi, naročito na polju obrazovanja i kulture.

Opština Kikinda
 

- Razmatrali smo mogućnost vraćanja ruskog jezika, kao drugog stranog jezika, u osnovne i srednje škole. U nekom prethodnom periodu toga je bilo, pa se izgubilo. Pokušaćemo zajedno sa Ruskim domom i ambasadom Ruske Federacije u našoj zemlji da pronađemo najbolje moguće rešenje da deca mogu da odabaru i ruski jezik . Kao još jednu, za našu sredinu značajnu stvar, kandidovali smo ruski kutak u kikindskom Kulturnom centru. Ruski kutak fokusirao bi se na tradiciju, kulturu i običaje ruskog naroda i povezivanje dva naroda. Na stanovištu smo da bi ovdašnje osnovne i srednje škole mogle da pronađu partnere u Rusiji i da zaživi razmena učenika, kako bi jedni druge bolje upoznali - naveo je Lukač i podvukao da u tom pogledu veliku podršku očekuju upravo od Ruskog doma. 

Da je intenziviranje poslovično dobre saradnje poželjno, dilemu nema Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma.

Opština Kikinda
 

- Ruski dom ima više od 80 predstavništava širom sveta, ali je ovaj u Srbiji poseban. Ruski dom ima dvanaest smerova delatnosti, ali su obrazovanje i kultura nešto što svakako treba dodatno unaprediti. Smatram da u tom pogledu imamo šta da ponudimo građanima Kikinde - kategoričan je Baranov. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kikinda.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike