24SEDAM RUMA Obrazovanje za 21. vek: Jedinstven smer stomatološka sestra

25.11.2021

14:38

0

Autor: 24sedam

U prvom roku su upisani svi smerovi, poljoprivredni tehničar, uvek atratktivan veterinsrski tehničar, trogodišnji smerovi pekar – mesar i novo odeljenje stomatološka sestra-tehničar

24SEDAM RUMA Obrazovanje za 21. vek: Jedinstven smer stomatološka sestra
milan-stojanacnikola-klicaric...aleksandra-770x433 - Copyright sremskenovine.co.rs

Od 1.septembra poljoprivredna škola u Rumi nosi naziv Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile“ Ruma, s obzirom na to da od ove školske godine u školi postoji nov smer stomatološka sestra – tehničar. Iako nije u pitanju smer u dualnom sistema obrazovanja, nastava i saradnja sa spoljnim partnerima, stomatološkim ordinacijama i slično organizovana je tako da će učenici imati mogućnost da znanja steknu tako da budu spremni za rad odmah po završetku školovanja. Primer Brilove škole u Rumi govori da su popularnost škole unapredili  uvođenjem smera koji će odabrati mnogi. To nije bilo lako, kaže direktor Dušan Stojanac i iziskivalo je mukotrpan rad celog školskog kolektiva tokom prethodne školske godine.

– S obzirom na to da smo morali da idemo na inovaciju  i neke nove smerove, sa saradnicima sam odlučio da malo kozmetički promenimo ime, ali i da zadovoljimo zakonske normative, tako da smo morali da budemo srednja  stručna škola, ali smo zadržali ime „Stevan Petrović Brile“ po čemu smo prepoznatljivi. Odavno nismo u prvom roku upisali sve smerove, i vidim da je intresovanje pojačano i to je dobar pokazatelj da smo svojim radom i mi i naši bivši učenici, sada i naši zaposleni uspeli da navedemo roditelje i đake da se opredele za našu školu – kaže direktor sada Srednje stručne škole „Stevan Petrović Brile“ Ruma.

U prvom roku su upisani svi smerovi, poljoprivredni tehničar, uvek atratktivan veterinsrski tehničar, trogodišnji smerovi pekar – mesar i novo odeljenje stomatološka sestra-tehničar. Za ovaj smer se tražilo mesto više, ali ograničenja su za sada takva da je mesta bilo za 30 učenika.

Novi smer upisali su ne samo đaci iz Rume i sela rumske opštine, nego i učenici iz okolnih opština. To je jasno jer ovaj smer u Sremu ne postoji, a za sada ga ima samo u dva ili tri grada u našoj zemlji.

– Moja želja je bila da budem stomatolog, drago mi je da je škola u Rumi organizovala ovaj smer, imamo dobru opremu vezanu za stomatologiju, profesori su super, dozvoljavaju sve da ih pitamo, imamo odličnu komunikaciju. Planiram da radim u struci i mislim da je perspektivno zanimanje – rekla je učenica  Milana Bobić iz Inđije.

– Hteo sam da se bavim ovim smerom, nisam imao dovoljno bodova za opšti medicinski smer u Sremskoj Mitrovici, pa me je obradovalo što se u Rumi otvorio smer za stomatološku sestru – tehničarа. Upisao sam se u prvom krugu i jako sam zadovoljan. Nije problem ni putovanje i super mi je ovde. Nadam se da ću raditi u struci i posle škole nastaviti da studiram protetiku – dodaje Nikola Kličarić iz  Sremske Mitrovice.

-Volim medicinu, posebno mi je zanimljiva oblast stomatologije, mislim da tu ima posla posle škole, a mogu i da nastavim školovanje jer se nadam da će to biti dobra osnova za dalje, rekao je Milan Stojanac iz Rume.

– Htela sam da pohađam ovaj smer, bilo šta što se tiče medicine i pomoći ljudima mi se dopada, a ovaj smer mislim da je perspektivan i da ima posla kad se završi. Super je što je u Rumi gde i živim, jer čujem da ga nema u okolini, istakla je Aleksandra Praščević iz Rume.

U školi kažu da će đaci imati obezbeđenu neophodnu praksu i opremu. Deo opreme je već stigao tokom prethodne školske godine, a  u pitanju je savremena mikrobiološka  laboratorijska oprema, donacija Evropske unije. U ovom momentu dok se još uvek nastava svodi na teorijske predmete u toku je nabavska uniforme i dodatne opreme za učenike, dok su već potpisani sporazumi i ugovori sa partnerima. To znači da će dodatnu podršku nastavi dati tri stručnjaka iz Dom zdravlja u Rumi, praksa će moći da se odvija u najpoznatijim stomatološkim ordinacijama i poliklinikama u Rumi, kao i u vrtićima, gde takođe postoje stomatološke stolice za mališane.

– Novi smer je je možda i najatraktivniji i iz drugog je područjaje rada – zdravstvo i socijalna zaštita. Ove godine smo upisali 30 učenika, znam samo da sam rekao da će se tražiti  mesto više. Malo sam pogrešio, ne traži se mesto više, već desetine mesta više. Takvo je bilo interesovanje da smo mogli da upišemo dva odeljenja stomatološka sestra – tehničar. Ali raduje me i da smo mogli da upišemo dva odeljenja veterinarski tehničar. Malo sam se pribojavao te inovacije. Ako idemo da dobijemo na mostu a izgubimo na ćupriji, onda ništa nismo dobili. Ako upišemo stomatologe, a ne upišemo veterinu, onda nam je trud uzaludan. Naš mukotrpan rad svih zaposlenih je urodio plodom i sada sa ponosom možemo da kažemo da smo mogli i dva odeljenja da upišemo da smo dobili od ministarstva, dodaje direktor Stojanac.

Оvo proširenje delokruga rada, kako kažu uškoli nije uticalo na atraktivnost dosadašnjih smerova veterinarski tehničar, pa i poljoprivredni tehničar, tako da se u školi beleži i više nego dobro ostvaranje plana upisa još u prvom upisnom roku. Srednjoškolaca je sve manje, pa se škole „utrkuju“ koja će biti privlačnija budućim učenicima.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike