24SEDAM INĐIJA Biće posađeno 3000 stabala godišnje?

01.11.2021

12:43

0

Autor: 24sedam

Hrast lužnjak pokriva površinu oko 32.400 ha u Srbiji, a najzastuopljeniji je upravu u Sremu

24SEDAM INĐIJA Biće posađeno 3000 stabala godišnje?
tree-gce2b9e697_1280 - Copyright Pixabay

Sadnjom 1500 stabala hrastovog lužnjaka, otpočela je akcija ozelenjavanja Inđijske opštine koja ima u planu da u narednih 5 godina zasadi 15.000 stabala. Projekat sadnje drveća je realizovan kroz konkurse Ministarstva za zaštitu životne sredine, navodi lokalna samouprava.

Prvih 1500 stabala zasađeno je na potezu od ZOO vrta „Koki“ ka „Šumici“ u Inđijskim Lejama a do kraja novembra, prema planu, biće zasađeno još 1350 stabala ovog drveta.

Sadnice su nabavljene iz rasadnika u Čeneju sa kojim JKP „Komunalac“ ima dugogodišnju saradnju.

– Sadnice hrasta nisu iz Inđijskog rasadnika, njih smo nabavili iz Čeneja. Odabir drveća koje smo posadili urađen je na preporuku Instituta nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Preporuke su bile da to bude lipa, topola, hrast ili jablan zbog svojih ekoloških aspekata, odlučili smo se za hrast lužnjak. On je prepoznatljiv po tome da uspeva na zemljištima gde ima dosta vode, podzemne vode na ovom potezu ka Lejama ima te je i to jedan od razloga što je izbor upravo hrast lužnjak – kazao je Aleksandar Ognjanović služba hortikulture JKP „Komunalac“

Prema najavama iz JKP „Komunalac“ u narednom periodu u planu je ozelenjavanje putnog pojasa prema Novim Karlovcima i Novom Slankamenu sa dodatnih 400 stabala.

Hrast lužnjak pokriva površinu oko 32.400 ha u Srbiji, a najzastuopljeniji je upravu u Sremu.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike