24SEDAM KIKINDA Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća

01.07.2021

12:47

0

Autor: 24sedam

Neće moći da se prijave ona lica koja već imaju u svojini neku nekretninu u prethodnih pet godina - kaže Ljuban Sredić

24SEDAM KIKINDA Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća
FB_IMG_1620033588820-w1024 - Copyright Foto: Opština Kikinda

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća. Mladi koji žele da žive na selu, a nisu vlasnici nijedne nekretnine, mogu do 1. novembra da se prijave na ovaj konkurs.

Država je u te svrhe opredelila 500 miliona dinara, a maksimalan iznos po pojedinačnom zahtevu iznosi 1,2 miliona dinara, odnosno 10.000 evra. Ljuban Sredić, član GV za poljoprivredu i mesne zajednice, saopštio je da građani mlađi od 45 godina imaju pravo da konkurišu. To nije jedini uslov:

- Pravo da konkurišu imaju mladi poljoprivrednici koji nisu u bračnoj zajednici, žive na selu i bave se poljoprivredom. Za ova sredstva mogu da konkurišu i samohrani roditelji, mladi bračni parovi, ali i oni koji su trajnijoj vanbračnoj zajednici. Potrebno je da su državljani Republike Srbije, da imaju prebivalište u Srbiji - naveo je Sredić i nastavio:

- Neće moći da se prijave ona lica koja već imaju u svojini neku nekretninu u prethodnih pet godina. To su osnovni uslovi, a postoje i četiri alternativna. Između ostalog, pravo imaju lica koja imaju znanja iz oblasti medicine, veterine, poljoprivrede, da su zanatlije ili prosvetni radnici. Objekti koji mogu da budu predmet samo su seoske kuće. To ne znači da neko ko ima prebivalište u gradu, a ispunjava sve uslove, ne može da se prijavi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu uknjižene seoske kuće sa svom pratećom infrastrukturom- kazao je Sredić. Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, a čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, koju podnosioci prijave predlažu prilikom konkurisanja. Jedinica lokalne samouprave garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom. U našoj sredini zainteresovani treba da se jave četvrtoj Mesnoj zajednici,ili da pozovu 321-374. Tu će dobiti sve željene podatke:

- Konkretno, zainteresovano lice za kupovinu seoske kuće treba da nađe odgovorajuću nekretninu i da se dogovori sa vlasnikom oko cene i svih drugih uslova. Nakon toga se obraćaju Gradskoj upravi - zaključio je Sredić.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike