Zeleni koridori za manje gužve: Vozači u kolonama čekaju na srpsko-bugarskoj granici

25.11.2021

17:00

0

Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica - rekao je Momirović

Zeleni koridori za manje gužve: Vozači u kolonama čekaju na srpsko-bugarskoj granici
RINA

Uspostavljanje Zelenih koridora neophodno za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, istakli su danas na bilateralnom sastanku u Dimitrovgradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristo Aleksijev.

Na sastanku ministara razgovarano je o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom koridoru koji povezuje naše dve države.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja Zelenih koridora na drumskom graničnom prelazu Kalotina-Gradina, u cilju prevazilaženja čekanja na granicama.

RINA
 

- Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite, kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku - izjavio je Momirović.

Ministar Momirović je ovom prilikom najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti razvoja saobraćaja.

- Bugarska je počela sa rekonstrukcijom pruge od Sofije prema granici sa Srbijom i lično sam insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno s razvojem železničke mreže u Bugarskoj ka pravcu Srbije, gradi se i auto-put Evropa od Sofije do graničnog prelaza Kalotina - rekao je Aleksijev.

On je najavio da će Bugarska pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA