Spektakl u Srbiji, najveća akcija u poslednjih 30 godina: Spasavanje građana iz poplava, požara, zemljotresa

04.11.2021

06:43

0

Autor: 24sedam

Uvežbavaće se i izlivanje reke Drine, budući da vežba ima i prekogranični karakter

Spektakl u Srbiji, najveća akcija u poslednjih 30 godina: Spasavanje građana iz poplava, požara, zemljotresa
Copyright Vojska Srbije Raška oblast

Sutra će se na 50 lokacija u Srbiji održati vežba "Sistem 2021.", a načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ističe da je ovo najveća vežba izvedena u poslednjih 30 godina. 

Naime, reč je o vežbi provere sistema zaštite i spasavanja.

-Od osamdesetih godina prošlog veka ovakva vežba nije prikazana. U vežbi će učestvovati 8.000 ljudi - pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i Žandarmerije, Helikopterska jedinica, Uprava policije, Uprava granične policije, Hitna pomoć, vatrogasci, Girskja služba spasavanja, Crveni krst, , Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša, javna preduzeća, lokalna komunalna preduzeća - istakao je Čaušić.

Kako je rekao za TV Prva uvežbavaće se i izlivanje reke Drine, budući da vežba ima i prekogranični karakter.

- Mi provežbavamo realne opasnosti iz procene rizika, a sve procedure će se poštovati kao da se zaista dešava katastofa. Vežba će biti prilagođena svakom gradu u kome se odvija, pa ćemo tako, na primer, u Novom Sadu imati tehničko-tehnološki akcident, u Kruševcu hemijski, dok ćemo u Loznici imati prikaz evakuacije slabo pokretnih i nepokretnih lica koja su najugroženija kada dođe do katastrofe - naveo je.

"Sistem 2021." održaće se u 24 grada i 26 opština, od Subotice i Sombora, pa preko Kraljeva, Kragujevca, Loznice, Kladova, sve do Leskovca. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike