Biće još novih zemljotresa u Srbiji! Seizmolog za 24sedam istakao jednu ključnu stvar (FOTO/VIDEO)

03.11.2021

08:53

0

I narednih dana biće slabijih potresa jer se tlo smiruje, a u budućnosti nije isključeno da će biti i jačih

Biće još novih zemljotresa u Srbiji! Seizmolog za 24sedam istakao jednu ključnu stvar (FOTO/VIDEO)
zemljotres Kragujevac - Copyright Profimedia Printscreen/Twitter seismo.gov.rs

Zemljotres je noćas probudio Kragujevčane, nakon čega je većina stanovnika u srcu Šumadije probdela noć. Koliko je ovaj zemljotres, jačine oko četiri stepena, uplašio Kragujevčane, posvedočila je, za 24sedam, jedna stanarka višespratnice. 

- Prepala sam se. Probudio me je iz sna u 12.20. Sve se treslo, a pošto živim na petom spratu, bilo je još strašnije - rekla nam je ona. 

- Vidim da nikome nije svejedno. Nakon prvog potresa pozvao me je drug. Koliko je bilo strašno, mislio je da mu obijaju kuću. Plašila sam se da zaspim ponovo - navela je ova Kragujevčanka.

Ipak, seizmolozi ističu da ovaj potres nije toliko jak da izazove materijalnu štetu, osim manja oštećenja na loše građenim zgradama. 

- Tih 3,7 ili 3,9 stepeni, to je kao da ste rekli da je palo dva mililitra kiše. To ne ostavlja oštećenja - kaže seizmolog Slavica Radovanović. 

- Ne može zemljotres ove jačine da napravi štetu na zgradama, osim na onim koje su ranjive – rekao je za 24sedam dirktor Republičkog seizmološkog zavoda Srbije Branko Dragičević. 

To pokazuje i snimak koji se pojavio na Tviteru - pukotina u zidu u jednom od stanova. 

 

 

Naš sagovornik objašnjava na kojim objektima su mogla da nastanu oštećenja. 

- To su one zidane zgrade bez armirane betonske konstrukcije i bez serklaže. One su građene pre donošenja propisa - navodi za 24sedam Branko Dragičević. 

Posle zemljotresa u Kragujevcu, ali i u Mladenovcu pre nekoliko dana, vrlo je verovatno, kaže naš sagovornik, da će i narednih dana biti slabijih potresa, jer se tlo smiruje. Ističe i da će u narednom periodu biti novih, možda i jačih zemljotresa.

- Zemljotresi se stalno dešavaju - kaže on.

Dragičević naglašava da se čini da mi nikada nećemo početi da se štitimo od zemljotresa, a jedna stvar je ključna. 

- Poznato je da ljudi koji tokom zemljotresa stradaju poginu upravo u zgradama. Stoga je potrebno napraviti objekat koji je otporan na zemljotrese, a nezaštićene ojačati. To je tema za građevinsku zajednicu. Mi seizmolozi smo uradili sve što je do nas. Uradili smo karte opasnosti, a njih upotrebljavaju oni koji projektuju te objekte - kaže Dragičević. 

Pre 11 godina Kraljevo bilo u ruševinama: Jezivi snimci, strašan huk

Profimedia
 

 

Koincidencija ili ne, ali pre tačno 11 godina Kraljevo je stradalo u potresu jačine čak 5,4 stepena po Rihterovoj skali. 

Šteta je tada bila ogromna - nastradalo je oko 16.000 kuća, 8.500 stanova, 33 škole i nekoliko stotina privrednih objekata. Svi se sećaju i danas strašnog huka i vrisaka.

Te noći između 2. i 3. novembra žestoko se zatreslo u gradu, ali i u svim većim gradovima Srbije. 

Profimedia
 

Ovaj zemljotres je uzeo živote dvoje ljudi, a čak 200 ih je povređeno te noći. Živote je u zemljotresu izgubio bračni par Natalija i Siniša Stašić, koji su nastradali kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica. 

Epicentar zemotresa bio je deset kilometara severno od Kraljeva, u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo – Kragujevac.

Zemljotres u Kraljevu bio je jedan od najjačih koji je pogodio našu zemlju od kraja 19. veka, od kada se meri seizmička aktivnost na ovim prostorima. 

Profimedia
 

 

Veliki broj kuća pretrpeo je oštećenja – popucali su zidovi, a u stanovima su popadali delovi nameštaja. Najveća oštećenja bila su u naselju Jarčujak. 

U periodu od godinu dana posle zemljotresa, uz pomoć Vlade Srbije, koja je obezbedila 2,3 milijarde dinara za sanaciju posledica zemljotresa, sagrađene su 462 montažne kuće, obnovljeno je oko 13.000 domaćinstava, kao i 8.500 stanova. 

Branko Dragičević ističe da je razlika između 3,9 stepeni po Rihteru, koliko je bio zemljotres u Kragujevcu, oko 1.000 puta slabiji od onog od 4,9 stepeni. 

- Teško je tačno uporediti. To je logaritamska skala, ali taj od 5,4 nije uopšte naivan - ističe on.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike