Nekada jedna od najčistijih reka, a danas ekološka bomba: Postavljena sajla za prikljupljanje otpada na reci Lim (FOTO)

03.11.2021

08:35

0

Želja nam je da reka Lim iz godine u godinu bude sve čistija - smatra prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić

Nekada jedna od najčistijih reka, a danas ekološka bomba: Postavljena sajla za prikljupljanje otpada na reci Lim (FOTO)
1635925527Nova-lokacija-za-postavljanje-sajle-1536x864 - Copyright RINA

Sa reke Lim početkom ove godine, stizale su poražavajuće slike ljudskog nemara, ogromne količine smeća plutale su jednom od najčistijih srpskih reka, a otpad se zadržavao se na Potpećkom jezeru. Kako bi sprečili nagomilavanje na stotine kubika smeća postavljena je sajla za prikupljnje otpada u Velikoj Župi  i na taj način je donekle saniran problem koji je decenijama predstavljao ekološku bombu.

Međutim, saniranjem jednog, pojavio se drugi problem jer su se zbog postavljanja sajle u naseljenom mestu pobunili stanovnici naselja Velika Župa. Nakon njihove reakcije sajla je izmeštena dva kilometra uzvodno od njihovih kuća.

RINA
 

- Meštani Velike Župe zadovoljni su što će lančanica biti premeštena van naseljenog mesta. Smatramo da tu neće nikome smetati, pristupačan je teren i za odvoženje smeća, koje se bude sakupljalo na plutajućoj barijeri. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i državi što su imali razumevanja za naš zahtev - ističe meštanin Anes Jusović.

Radovi na postavljanju lančanice na prvobitnoj lokaciji u Velikoj Župi, nisu puno odmakli, pa njeno izmeštanje na novu lokaciju, van naseljenog mesta neće biti problem, smatra prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić.

- Želja nam je da reka Lim iz godine u godinu bude sve čistija. Smatram da je lokacija Jagodnjak, gde će biti postavljena lančanica bolje rešenje od prvobitnog, iz tog razloga prihvatili smo sugestiju meštana i izmestićemo sajlu iz Velike Župe - tvrdi Babić.

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim postavljanjem plutajućih barijera i rečnih pregrada, koje će služiti za sakupljanje ambalažnog otpada. Plutajuće barijere biće postavljene na teritorijama Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, kroz koje protiče Lim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike