Lim preplavljen smećem postaje prošlost: Potpisan ugovor kojim će se rešiti ekološka katastrofa

10.07.2021

08:31

0

Rok za realizaciju ovog projekta je kraj novembra ove godine

Lim preplavljen smećem postaje prošlost: Potpisan ugovor kojim će se rešiti ekološka katastrofa
Copyright RINA

Zemljište na ušću reka Uvac i Lim prethodnih godina zbog povećanog vodostaja često je prepravljeno smećem koje su zbog nesavenog odlaganja smeća žitelji pretvorili u deponiju.

Površina od jednog hektara nagomilanog komunalnog otpada pretvorila se u zatrpanu ekološku katastrofu.

Pročitajte još

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, potpisali su ugovor o uređenju zemljišta ove deponije koje će ovo Ministarstvo finansirati sa 10 miliona dinara.

RINA

– Ovo nije prvi projekat koje Ministarstvo finansira u opštini Priboj, sa kojom imamo veoma dobru saradnju, jer su u ovoj lokalnoj samoupravi svesni značaja očuvanja čiste i zdrave životne sredine. Cilj nam je da se na mestu devastiranog prostora, naprave eko parkovi ili druge zelene oaze, koje će građani moći da koriste – istakla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Irena Vujović, Tanjug/Rade Prelić

Dobijena sredstva od Ministarstva biće iskorišćena za čišćenje ovog prostora od smeća, kultivisanje zemljišta, odnosno ravnanje uvala i vrtača i podizanje zemljanog zaštitnog nasipa, koji će onemogućiti dalje plavljenje ovog prostora, a time i donošenje novog otpada. Biće postavljen i deo mobilijara sa klupama za predah i odmor, a pored obale biće zasađene sadnice topole i vrbe, kako bi se ojačao zaštitni pojas.

Pročitajte još

Rok za realizaciju ovog projekta je kraj novembra ove godine.

Da bi se prostor na ušću reke Uvac u reku Lim, potpuno kultivisao, na zadovoljstvo šetača, ribolovaca i ostalih ljubitelja prirode, i uredio kao odmorište ili izletište, opština Priboj je uradila projekat vredan oko 25 miliona dinara, pa se očekuje da druga faza ovog projekta bude realizovana u narednim godinama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike