Dugoročno rešenje za tone plutajućeg otpada: Priboj na reci Lim gradi branu za prikupljanje smeća

25.03.2021

10:51

0

Ukupna vrednost projekta je 45 miliona dinara, od kojih je učešće lokalne samouprave devet miliona dinara, odnosno 20 procenata

Dugoročno rešenje za tone plutajućeg otpada: Priboj na reci Lim gradi branu za prikupljanje smeća
Copyright RINA

Decenijski problem plutajućeg otpada rekom Lim konačno bi mogao biti dugoročno rešen, jer realizacijom projekta “Izgradnja plutajuće rečne pregrade za prikupljanje ambalažnog otpada i ostalih vrsta otpada u Potpećkom jezeru” , Priboj je od resornog ministarstva za zaštitu životne dobio je 36 miliona dinara.

Ukupna vrednost projekta je 45 miliona dinara, od kojih je učešće lokalne samouprave devet miliona dinara, odnosno 20 procenata.

RINA

– Sredstva su dobijena po javnom konkursu, koji je raspisalo ministarstvo, za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja voda, kao prirodnih resursa na reci Lim, u 2021. godini. Misija ministarstva kroz sufinansiranje ovakvih projekata je očuvanje kvaliteta voda, kao prirodnih resursa, otklanjanje posledica od zagađenja i primene kreativnih mera, te su podržani i projekti susednih opština, Prijepolja sa 15 miliona i Nove Varoši sa 19 miliona dinara – navodi se na sajtu opštine.

RINA

Na ovaj način, sa ukupnim iznosom od 70 miliona dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine pomaže lokalne samouprave u rešavanju gorućeg problema sa nakupljanjem otpada sa divljih deponija u okolini reke Lim, te se isti stavlja pod kontrolu. Na taj način se štite ekosistem reke, flora i fauna, sprečava se proces oslobađanja štetnih gasova u vazduh, a reka Lim i okolina biće ekološki čistije.

Pročitajte još

Osim ekološkog efekta, stavljanje plutajućeg otpada pod kontrolu, imaće efekat i na lokalni turizam, koji se oslanja na istorijski značaj objekata u neposrednoj blizini, ali i ekonomski efekat. Projektom je planirano da pored sprečavanja daljeg toka otpada, sav prikupljeni otpad se reciklira.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike