Ministarka Kisić Tepavčević otvorila Centar za socijalni rad u Čačku: "Nova zgrada koja odgovara svojoj nameni"

25.10.2021

15:25

0

Autor: M. P.

Centar je do sada funkcionisao na tri lokacije

Ministarka Kisić Tepavčević otvorila Centar za socijalni rad u Čačku: "Nova zgrada koja odgovara svojoj nameni"
Copyright Printscreen/Youtube, Novo jutro

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević simbolično je danas u Čačku direktorki Centra za socijalni rad Branimirki Radosavčević uručila ključeve nove zgrade tog centra i istakla da Ministarstvo svakodnevno radi na jačanju sistema socijalne zaštite.

Kisić je istakla da sistem socijalne zaštite predstavlja jedan od značajnih stubova države i dodala da je jačanje tog sistema direktan pokazatelj dobrog funkcionisanja svih državnih institucija.

Grad Čačak je, kako je navela, izuzetan primer brige o svojim građanima, budući da ima razvijene gotovo sve usluge socijalne zaštite, a novu zgradu Centra za socijalni rad je finansirao iz sopstvenog budžeta.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da Ministarstvo kontinuirano radi na izmeni zakonodavnog okvira, u cilju osnaživanja sistema i proširenja usluga socijalne zaštite.

Kako je podsetila, u toku godine je usvojen Zakon o socijalnoj karti, a u toku su pravne i tehničke pripreme za početak njegove primene.

Kisić je ukazala da su u završnoj fazi Nacrt zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti i Nacrt strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026. godine, da je u toku izmena krovnog Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i da se radi na izradi Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu.

Naglasila je da Ministarstvo značajnu pažnju posvećuje i jačanju infrastrukturnih kapaciteta ustanova socijalne zaštite, za šta je ove godine izdvojeno 217 miliona dinara, dok je za njihovo opremanje opredeljeno 574 miliona dinara.

- Od početka pandemije do danas zaposleno je 910 osoba na neodređeno vreme u ustanovama socijalne zaštite - rekla je Kisić Tepavčević i dodala da Ministarstvo intenzivno radi na daljem kadrovskom jačanju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je Ministarstvu za rad i ministarki Kisić Tepavčević na zajedničkom radu na poboljšanju sistema socijalne zaštite u tom gradu i naveo da je nova zgrada Centra za socijalni rad od velikog značaja, pre svega za korisnike.

Direktorka Centra za socijalni rada u Čačku Branimirka Radosavčević podsetila je da je taj centar, koji postoji 62 godine, do sada funkcionisao na tri lokacije i da je sada dobio zgradu koja će omogućiti brži i efikasniji rad zaposlenih, a korisnicima bolju dostupnost svih prava i usluga iz socijalne i porodično-pravne zaštite.

Ova ustanova sada je smeštena u nekadašnjoj upravnoj zgradi Čačanske banke, sada Halk banke, u centru grada.

- Poslovni prostor od približno 900 kvadratnih metara čine brojne kancelarije i sale za stručne skupove i edukacije. Jedna sala je opredeljena za sobu za kontrolisano viđanje dece sa roditeljima sa kojima ne žive. Dobili smo zgradu koja odgovara potrebama ove centralne ustanove socijalne zaštite - rekla je Radosavčević.

Centar za socijalni rad u Čačku ima 8.700 korisnika, kojima usluge pruža 46 zaposlenih.

Ministarka Kisić Tepavčević obišla je i Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak", jedinstven u Moravičkom okrugu, nakon čega je radnu posetu završila obilaskom Udruženja paraplegičara, u kome je zaposleno šest lica sa invaliditetom.

Korisnici ovog udruženja rade na izradi pehara i štampanju tekstila.

- Oni imaju jako specifičnu vrstu delatnosti i vidimo da su konkurentni na tržištu i mi ćemo ih u tome podržati u narednom periodu - obećala je ministarka.

Tom prilikom ostvaren je i kontakt sa polaznicima Akademije mladih lidera sa invaliditetom, koji organizuju svojevrstan karavan radionica u brojnim gradovima Srbije.

Ministarka je istakla da država kontinuirano radi na pružanju podrške ljudima sa invaliditetom.

- To su osobe koje su prepune energije, sposobni mladi ljudi, koji imaju mnogo ideja. Mi se trudimo da ih u tim idejama podržimo. U toku ove godine za rad udruženja kvadriplegičara u Čačku i osam udruženja osoba sa invaliditetom u ovom gradu izdvojili smo 2,5 miliona dinara, a kada je u pitanju podrška preduzeću u PEHAR UP, u okviru ovog udruženja paraplegičara, tu smo za ovu godinu opredelili tri miliona dinara - rekla je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike