Temelj, stub i oslonac: Najstariji građani Srbije važan deo društva

14.10.2021

10:43

0

Autor: 24sedam

Penzioneri u Srbiji nisu zaboravljena kategorija, to je pokazao i odnos države prema njima u vreme pandemije ali i napori Fonda PIO na očuvanju njihovog standarda

Temelj, stub i oslonac: Najstariji građani Srbije važan deo društva
Copyright Tanug/Strahinja Aćimović

Ogromna većina starije populacije u Srbiji je zadovoljna reakcijom države prema penzionerima tokom pandemije jer je mnogo toga učinila da se osećaju dostojanstveno, kaže profesor Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

A penzioneri su važan deo srpskog društva, istaknuto je nedavno na Konferenciji „Međugeneracijska solidarnost na delu” koja je povodom Međunarodnog dana starijih osoba održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

– Naši najstariji sugrađani su naš temelj, stub i oslonac i mi smo tu za njih, kako bismo zajednički gradili još bolju i napredniju Srbiju – istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka je poručila je da znanje i iskustvo najstarijih predstavljaju veliki resurs svakog društva i osnovu za napredak i da su stari jedan od prioriteta Ministarstva, sa posebnim akcentom na poboljšanje njihovog standarda.

Na konferenciji koju je organizovao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), njegova direktorka Dragana Kalinović, podsetila je da Fond, kao nosilac penzijskog sistema Srbije koji počiva na principima međugeneracijske solidarnosti, sprovodi brojne aktivnosti na unapređenju međugeneracijske saradnje.

24sedam/Nenad Vujanović
Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO

- Podržavamo i razvijamo među generacijama poštovanje, razumevanje i integritet i preduzimamo konkretne aktivnosti koje unapređuju ove vrednosti u našoj državi, sa željom da međugeneracijska solidarnost postane način života – rekla je direktorka Kalinović.

Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, ovom prilikom je rekao da Fond PIO svake godine na ime društvenog standarda korisnika penzija izdvaja 0,1 odsto od svojih prihoda i da je to ove godine bilo više od 557 miliona.

- Zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj politici i politici otvaranja radnih mesta, očekujemo da sledeće godine to bude uvećano za 10 odsto -  naveo je Ognjenović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike