Još jedno uspešno leto na srpskim planinama: Intenzivne pripreme za zimsku sezonu

14.10.2021

10:36

0

Autor: 24sedam

Početak zimske sezone očekuje se početkom decembra

Još jedno uspešno leto na srpskim planinama: Intenzivne pripreme za zimsku sezonu
Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Letnja sezona u planinskim centrima Tornik, Kopaonik i Stara planina je zvanično završena.

Od sredine juna do kraja oktobra, tačnije 109 dana na Kopaoniku i 96 dana na Torniku, turisti su imali prilike da uživaju u bogatoj ponudi Skijališta Srbije. Na Staroj planini je tokom letnje sezone za turiste radila gondola za panoramsku vožnju.

Veoma dobra posećenost rezultirala je i odličnim poslovnim rezultatima, koje Skijališta Srbije postižu iz godine u godinu. Preduzeće je za devet meseci 2021. godine ostvarilo 516 mil. dinara neto dobiti što je povećanje od 15% u odnosu na prethodnu 2020. godinu i 49% u odnosu na plan. Dobar poslovni rezultat postignut je prvenstveno povećanjem poslovnih prihoda za 12% u odnosu na isti period prethodne sezone. Najveće povećanje se odnosi na prodaju ski karata i to za 11% u odnosu na prethodnu godinu.

Bogata ponuda dovela je do velikog broja turista. Pored dobro poznatih sadržaja kao sto su Avantura park, bob na šinama, zip lajn, biciklističke staze, rute za električne bicikle, mountain kart, posetioci Kopaonika su imali prilike da isprobaju i novi sadržaj. Ovog leta gondola Brzeće -Mali Karaman je radila za panoramsku vožnju, pored nje je radila i žičara Karaman greben. Na ovaj način, povezano je turističko mesto Brzeće sa centrom Kopaonika, pa su posetioci mogli da uživaju u čarima planine i finim pešačkim turama između ove dve instalacije.

Tokom leta, organizovane su brojne trke kojima se afirmisao planinski biciklizam od kojih neke, poput Tri strane Kopaonika i Međunarodne trke u planinskom biciklizmu, imaju višegodišnju tradiciju. Skijališta Srbije su ovog leta organizovala trke 3S, koje su već uobičejna ponuda zabave u našim centrima u kojima je učestvovao veliki broj takmičara.

Nakon letnje sezone, intenziviraju se pripreme za početak zimske sezone koja se očekuje početkom decembra. Pre toga, Skijališta Srbije pripremaju sada već tradicionalnu pretprodaju ski karata putem web shop-a, gde će zainteresovani moći da kupe karte sa popustom od 15%, a nakon toga i sajamska online prodaja sa popustom od 10%.

Od novina ove sezone skijaše na Kopaoniku očekuje proširenje sistema za veštačko osnežavanje na lokaciji Bela reka 1- Bela reka 2 - Ledenice, u dužini od 5km. Predviđena je i veza za nastavak sistema ka budućoj stazi Bela reka 3. Pored toga, za zimsku sezonu završavaju se prateći objekti na izlaznoj stanici gondole Brzeće-Mali Karaman, a u pitanju su restoran i objekat za smeštaj pratećih sadržaja skijališta. Takođe, za ovu sezonu biće gotov i heliodrom.

Brojne aktivnosti očekuju Skijališta Srbije u narednom periodu, a jedan od najvažnijih je organizacija Samita planinskih centara jugoistočne Evrope - Moresce na kom će prisustvovati najznačajniji subjekti iz oblasti planinskog turizma. Zatim slede ski opening i tradicionalno obeležavanje početka sezone u sva tri ski centra, Evropa kup kao najbitniji međunarodni skijaški događaj, humanitarne ski trke, obeležavanje Međunarodnog Dana snega, kao i mnoge druge aktivnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike