Neverovatno otkriće kod Varvarina: Arheolozi ostali u čudu

03.09.2021

07:15 >> 08:08

0

Autor: I.Pavlović

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora

Neverovatno otkriće kod Varvarina: Arheolozi ostali u čudu
Copyright Profimedia

Čak 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih muškaraca i žena, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i Beograda kod lokaliteta Bedem u ataru sela Maskare kod Varvarina, javljaju Novosti.

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a groblje je dislocirano i svi skeleti če biti poslati na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema rečima arheologa Dušana Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, utvrđenju i crkvi, a u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćani. Sama nekropola je organizovana po sistemu “grobovi na redove”, što je karakteristika za 5. i 6. vek.

– Ispostavilo se da je nekropola praktično ispod guste šume, i kada je mehanizacija “začistila” prostor dobili smo, pored kostura, i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncentraciji antičkog maltera – napominje Kaličanin. – Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

Istraživanju dela nekropole, koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora, pomogli su i radnici konzorcijuma “Behtel enka”, čime je znatno ubrzan rad na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike