U doba koronavirusa srpske banje pune domaćih gostiju: Lekovita voda u Gornju Trepču privukla rekordan broj posetilaca (FOTO)

11.02.2021

15:36 >> 08:53

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Sudeći po broju trenutnih rezervacija od 2600 gostiju samo u februaru, prošlogodišnji rekord od 95 hiljada noćenja i osam hiljada posetilaca u Atomskoj banj

U doba koronavirusa srpske banje pune domaćih gostiju: Lekovita voda u Gornju Trepču privukla rekordan broj posetilaca (FOTO)
Foto: RINA

Besplatne vaučere za odmor u Gornjoj Trepči prošle godine iskoristilo je tri hiljade gostiju, a očekuje se da ove godine ta brojka bude duplirana. Januar i februar ove godine rekordni su meseci, jer uprkos pandemiji ostvaren je znatno veći broj gostiju u odnosu na iste mesece prošle godine.

– Sudeći po broju trenutnih rezervacija od 2600 gostiju samo u februaru, prošlogodišnji rekord od 95 hiljada noćenja i osam hiljada gostiju u Atomskoj banji Gornja Trepča mogao bi da bude premašen. Siguran sam da je Ministarstvo turizma koje je donelo odluku da podrži boravak gostiju u Srbiji vaučerima doprinelo da je broj domaćih gostiju u prošloj kalendarskoj godini značajno porastao. Očekujemo da će prošlogodišnja cifra od 3.000 vaučera iskorišćenih u Gornjoj Trepči, ove godine preći 5.000 – rekao je za RINU, Nenad Mladenović, direktor marketinga i prodaje Atomske banje Gornja Trepča.

Iako su strani gosti značajno izostali u odnosu na 2019. godinu kada su činili 30 odsto ukupnog broja turista, domaći su ostali verni Atomskoj banji, dok se veći broj inostranih gostiju očekuje u drugoj polovini godine.

Foto: RINA

– U drugoj polovini godine imamo rezervacije gostiju iz Rusije, Makedonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i iskreno se nadamo da će se situacija sa pandemijom kovida smiriti i da će se dogovoreni aranžmani i rezervacije ostvariti – kaže Mladenović.

Pandemija je mnoge vratila prirodi i zdravom načinu života, pa je sve više onih koji preventivno dolaze u banju, kako bi svoje zdravnje očuvali, a ujedno kroz neki od programa rehabilitacije, svoje telo održali vitalnim.

– Banja je prepoznatljiva po rehabilitaciji reumatskih i neuroloških pacijenata i oni se najčešće odlučuju da ostanu tri nedelje, neki i dva puta godišnje dolaze. Pregledi lekara su neophodni kako bi se odredile neophodne terapije, neohodne su i redovne kontrole i svaki pacijent koji je na tretmanu rehabilitacije ima i završni pregled kako bi se ustanovilo koliko je za 21. dan napredovao – kaže dr Lidija Obradović Bursać.

U vreme pandemije kovida, značajno su pooštrene mere opreza koje su doprinele da ova banja nema pacijenata ni gostiju obolelih od korone.

Foto: RINA

– Ukoliko su pacijenti bolovali od kovida, sa lakšom kliničkom slikom, neophodno je prođe od 15 do 30 dana kako bi mogli da počnu sa rehabilitacijom, dok oni koji su imali težu kliničku sliku na rehabilitaciju mogu tek nakon tri meseca. Posete bolnici nisu dozvoljene, a stranci moraju imati PCR test. Ni jedan pacijent ne sme napuštati krug bolnice i sve ove mere doprinele su da radimo u službi zdravlja – rekla je dr Lidija Obradović Bursać.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti