Turistička atrakcija u Bajinoj Bašti izdržala nalete nabujale Drine: Kućica na steni još uvek odoleva poplavnom talasu

12.02.2021

13:37

0

Do porasta vodostaja došlo je zbog otvaranja ustava brane na HE Perućac

Turistička atrakcija u Bajinoj Bašti izdržala nalete nabujale Drine: Kućica na steni još uvek odoleva poplavnom talasu
Copyright Foto: RINA

Vodostaj reke Drine na teritoriji opštine Bajina Bašta u odnosu na sinoć je smanjen na protok vode od 1900 kubnih metara u sekundi. Rast nivoa reke očekuje se kad se na jezeru Perućac ponovo podignu ustave.

– Nema rizika od poplava i izlivanja koje bi ugrozilo domaćinstva. Jedino su u opasnosti objekti koji nisu legalizovani i koji su izgrađeni na samoj obali Drine. Štete nema na legalizoavanim objektima. Za sada je situacija pod kontrolom. Voda koja je juče ušla u objekte, polako se povlači – Vesna Đurić, predsednica opštine Bajina Bašta.

Pod naletom velike količine vode našla se i najveća turistička atrakcija Bajine Bašte, takozvana “Kućica na Drini” koja je postavljena na kamenu. Meštani su blagovremeno preduzeli potrebne mere kako bi smanjili udar poplavmnog talasa.

Pročitajte još:

– Otvoren je “zid” na kućici i ona je izdržala, još uvek uspešno odoleva Drini i nadamo se da će tako i ostati jer ona je svojevrsni simbol naše opštine i mesto koje na godišnjem nivou obiđe na desetine hiljada posetilaca. Niko ne želi da se ponovi situacija iz 2010. godine kada je bujica odnela kućicu – rekla je Vesna Đurić.

Do porasta vodostaja reke Drine došlo je zbog otvaranja ustava brane na HE “Perućac”, jer je bilo neophodno to učiniti kako bi se obezbedio prijem vode koja dolazi iz Crne Gore rekama Pivom i Tarom koje stvaraju Drinu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike