Oni su najbolji dokaz da srpska sela zaista imaju budućnost: Sve više mladih iz Čačka se odlučuje za bavljenje poljoprivredom

20.02.2021

15:53 >> 16:14

0

Na prvi konkurs za mlade poljoprivrednike prijavilo se oko 650 mladih, a prethodne godine čak njih pet i po hiljada, od kojih veliki broj žena

Oni su najbolji dokaz da srpska sela zaista imaju budućnost: Sve više mladih iz Čačka se odlučuje za bavljenje poljoprivredom
Copyright Foto: RINA

Da srpska sela imaju budućnost pokazuje i sve više mladih koji se odlučuju za poljoprivrednu proizvodnju. Gazdinstvo Vemića iz Trnave kod Čačka prava je fabrika pod otvorenim nebom, a braća Živorad i Veljko su među deset mladih poljoprivrednika sa teritorije Grada Čačaka koji su prošli konkurs Ministarstva poljoprivrede gde mladi dobijaju milion i po dinara avansno, a ta sredstva je potrebno opravdati devedeset dana od momenta uplate i prijema rešenja.

– Naše proizvode izvozimo najviše u Rusiju. Površina voćnjaka je oko dvanaest hektara sve ukupno sa braćom. Od povrtarstva imamo paradajz koji se prostire na dva hektara na otvorenom, krompir na oko hektar ali više nećemo da ga proizvodimo zbog cene i kupus radi prečišćavanja zemlje jer posle njega može da se posadi neka druga biljka koja lakše uspeva – rekao je Živorad.

Njegov brat od strica Veljko koristio je do sada subvencije grada Čačka za navodnjavanje. On se opredelio za podizanje protivgradne mreže na zasadu jabuka zlatni delišes i džeromajn na površini oko 1,5 hektara.

– Na ovoj površini ima oko pet i po hiljada sadnica otprilike. Zasad je star tri godine. Naša porodica se bavi voćarstvom skoro dvadeset godina, a prvu protivgradnu mrežu smo podigli pre deset godina. Mi mlađi polako preuzimamo posao na sebe i to nam je glavni prihod – kaže Veljko.

Na prvi konkurs za mlade poljoprivrednike prijavilo se oko 650 mladih, a prethodne godine čak njih pet i po hiljada od kojih veliki broj žena. Mlade poljoprivrednke u Čačku posetio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

Agro TV

– Ministarstvo poljoprivrede želi da ovim putem pomogne da se što veći broj žena uključi u jedan sasvim novi i moderniji način proizvodnje u poljoprivredi – naglasio je.

Jedan od primera je i Aleksandra Ružičić, iz sela Baluga kod Čačka, mlada poljoprivrednica koja je putem podsticaja nabavila sadilicu za papriku. Ona sa suprugom obrađuje petnaest hektara zemlje na kojim se nalaze četiri kulture.

Pročitajte još:

– Etapno se radi proizvodnja, a kulture koje radimo su paprika, krompir, kupus i zelena salata. Prvi put sam konkurisala za subvencije i ostvarila sam pravo na dve mašine od kojih je jedna isporučena a druga će uskoro. Ovo mi mnogo znači i koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje mi je omogućilo da unapredim proizvodnju i da se posao lakše obavlja. To je sadilica kontejnerskog tipa, namenjena sadnji na malč foliju i odmenjuje dosta radne snage. Druga mašina koja treba da stigne je freza bankerica koja služi za formiranje bankova za krompir i povećava njegov prinos za nekih trideset posto – izjavila je Aleksandra.

Kada je reč o subvencijama za mlade poljoprivrednike najveći iznos za koji se moglo konkurisati je milion i po dinara. Taj novac se mogao iskoristiti za nabavku tanjirača, freza, drljača i druge mehanizacije, a sredstva za nabavku su se mogla uložiti i u sadni materijal za podizanje voćnjaka, nabavku grla i junadi za tov. Čak 13 miliona dinara otšlo je na teritoriju Čačka što je impresivan iznos imajući u vidu da ceo lokalni budžet za subvencije iznosi 45 miliona dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike