Ovo je biser koji su speleolozi istraživali još davne 1920. godine: Bigrene kade sa kojih preliva voda u Stopića pećini oduzimaju dah (FOTO)

27.02.2021

17:34 >> 17:39

0

Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza oko 300 metara - kaže Bojan Sekulić, turistički vodič

Ovo je biser koji su speleolozi istraživali još davne 1920. godine: Bigrene kade sa kojih preliva voda u Stopića pećini oduzimaju dah (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Svakog vikenda na planini Zlatibor povećava se broj stanovnika. U doba koronavirusa ovaj biser oaza je za mnoge, koji su se sada, više nego ikad ranije, okrenuli prirodi. Rekordi po poseti su oboreni, a preko 30.000 gostiju je boravilo na Zlatiboru tokom državnih praznika. Jedan od najposećenijih lokaliteta koji ne zaobilaze ni mladi, ni stari, svakako je Stopića pećina koja se nalazi na samo 19 kilometara od centra planine, a koja je ime dobila po zaseoku u kom se nalazi.

– Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine. Ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zlatiborsko tle, mogla je da je primeti i uđe – rekao je za RINU Bojan Sekulić, turistički vodič.

Prvi istraživači ovog areheološkog lokaliteta bili su češki spaleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Foto: RINA

– Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spasavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah – kaže Sekulić.

Stopića pećina je i rečna, jer kroz nju protiče Trnavski potok. Čini je pet celina – Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Zaštitni znak Stopića pećine svakako su i atraktivne bigrene kade koje formiraju kosi zid preko kog se voda stalno preliva.

Ovo mesto bilo je najposećeniji turistički lokalitet u Srbiji tokom 2019. i 2020. godine sa preko 90.000 ostvarenih poseta, a Stopića pećina bogatija je i za novih 50 metara staza koje su uređene i dostupne za turističke obilaske.

– Nova pešačka staza vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora, pa svi posetioci sada imaju priliku da obiđu novih 17 bigrenih kada dubine od dva do 7,5 metara. Ovaj deo staze veoma je bogat pećinskim nakitom a najveća atrakcija je veliki stalaktit, visine preko šest metara koji se nalazi iznad najdublje kade. U centru kade uronjen je vrh samog stalaktita – izjavio je Sekulić.

Ono što posebno privlači pažnju u uređenom delu pećine je „kapija“ koja je ukrašena impozantnim pećinskim nakitom, ali i natpisi pronađeni na zidovima kanala koji ukazuju na to da su speleolozi istraživali Stopića pećinu još davne 1920. godine. Novi uređeni deo pećine osvetljen je rasvetom sa belim led svetlima, a doživljaj upotpunjuje i podvodna rasveta.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike