Medved ubio konja na Mučnju: Vlasnik tražio odštetu, a dobio kaznu! (VIDEO)

12.04.2021

05:28 >> 06:08

0

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, retko domaće životinje

Medved ubio konja na Mučnju: Vlasnik tražio odštetu, a dobio kaznu! (VIDEO)
Copyright printscreen/Info LIGA Ivanjica

Krajem prošle godine, medved je usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice. Kada je pokušao da naplati odštetu odbijen je, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

U krševitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama, pa su im konji neophodni.

– Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjom da radim i to mi je jedini izvor. Od toga živim – rekao je vlasnik konja Mirko Sićović iz sela Presek za RTS.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kada ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i što je stradao na ispaši u livadi nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

Na bazi onog što smo videli na licu mesta i na lešu, ostatak od leša, 99 posto je medved. U suštini, tako je zapisnički i konstatovano, da je medved pričinio štetu – naveo je Aco Aleksić, stručno lice za gazdovanjem lovišta “Čemernica Ivanjica”.

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, retko domaće životinje.

“MEDVED ZAŠTIĆENA VRSTA, A MOJ KONJ NIJE”

Pixabay/ Andy Crissell

Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

– Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu tako kako god oni zaštićuju njinog medveda tako bi ja zaštitio svog konja – naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili, pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

Pročitajte još

– Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj, registrovane su – istakao je Vladan Bjedov, šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bjedov dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu.

– Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore – kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi, kao strogo zaštićene divlje vrste. Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za ovu porodicu sa Mučnja.

Pogledajte prologodišnji prilog kolega sa “Info LIGE”.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike