Milka je simbol posvećenosti medicinskih sestara: Ova heroina dala je svoj život da bi negovala pacijente zaražene variolom verom (FOTO)

13.05.2021

17:23 >> 08:33

0

Autor: J.B.O.

Danas se obeležava Dan medicinskih sestara

Milka je simbol posvećenosti medicinskih sestara: Ova heroina dala je svoj život da bi negovala pacijente zaražene variolom verom (FOTO)
Copyright RINA

Duže od godinu dana, otkako traje epidemija koronavrusa, na najvećem udaru su zdravstveni radnici. Medicinske sestre svih ovih meseci rade bez odmora i tu su za sve pacijente kojima je pomoć neophodna. Danas se obeležava njihov dan, a koliku žrtvu podnose decenijama unazad, najbolje pokazuje primer Milke Đurašić, koja je, brinući o pacijentima zaraženim variolom verom sedamdesetih godina prošlog veka, i sama izdahnula.

RINA

– U martu 1972. godine, na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić, koja je, iako nije bila vakcinisana, želela pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva – rekao je novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik “Politike“.

RINA

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

RINA

– Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca –  rekao je Otašević.

Pročitajte još:

Na ovu hrabru ženu danas seća spomen-bista podignuta u dvorištu Opšte bolnice u Čačku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike