Ove ptice nose tamnozelena jaja od 700 grama i žive u Zrenjaninu: Na imanju porodice Stojanov gaje se emui (FOTO)

17.05.2021

06:31 >> 09:35

0

Autor: M. I.

Ptica emu može da poraste čak dva metra

Ove ptice nose tamnozelena jaja od 700 grama i žive u Zrenjaninu: Na imanju porodice Stojanov gaje se emui (FOTO)
Copyright RINA

Žao nam je, egzotični papagaji jarkih boja i paunovi koji se ponosno šepurute po dvorištima širom zemlje, jer više i niste najneobičnije i najveće ptice u Srbiji. To najbolje dokazuje porodica Stojanov iz Zrenjanina, koja kao kućne ljubimce gaji, verovali ili ne – emue, koji su posle nojeva najveće ptice na svetu i potiču iz centralne Australije. Na njihovom imanju nalazi se potpuno neobična družina – dva para ova retkih ptica koje su u njihov dom stigle sasvim slučajno.

pročitajte još:

– Naši prijatelji su imali emue i mi smo iz čiste radoznalosti poželeli da ih takođe gajimo, jer smo veliki ljubitelji ptica. Piliće emua od samo četiri nedelje kupili smo u Mađarskoj i kod nas su stigli u kutiji. Posle su poprilično porasli. Uopšte nisu zahtevne životinje, lako se hrane i održavaju – rekla je za RINU Ljiljana Stojanov, vlasnica ovih retkih kućnih ljubimaca.

Ptica emu može da poraste čak dva metra, a osim što je velika atrakcija u našim krajevima, jer to nije njeno prirodno stanište, može biti i izuzetno profitabilna. Ova ptica je višestruko korisna, jer su njena jaja izuzetno tražena, kao i meso, za koje su doktori rekli da je među najzdravijim jer sadrži minimalne količine holesterola.

– Njihovo meso još uvek nismo probali, ali od jaja smo nekoliko puta napravili kajganu, i mogu reći da je veoma ukusna. Prosečna težina jajeta emua je 700 grama, tako da od jednog može da doručkuje cela mnogočlana porodica. Veoma su tražena, a cena po komadu je oko 50 evra. Ono što je takođe veoma interesantno jeste da ženka snese jaje, a mužjak kasnije leži na njemu. Ona imaju tamnozelenu, veoma neobičnu boju – rekla je Ljiljana.

RINA

Činjenicu da je emu izuzetno profitabilna ptica potkrepljuju i informacije da se osim mesa i jaja u svetu koristi i njihova koža, koja se poredi sa krokodilskom, a na leđima svakog odraslog emua nalazi se i oko pet kilograma loja od kog se dobija ulje koje se kasnije koristi u kozmetičkoj industriji.

Međutim, takva eksploatacija ovih retkih ptica možda je neminovnost u inostranstvu, ali kod porodice Stojanov emui su maženi, paženi i voljeni, a kažu da će tako biti i ubuduće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike