Život u prašini i rupama: Meštani Gornje Gorevnice zbog izgradnje auto-puta žive u teškim uslovima

23.07.2021

14:30 >> 15:50

0

Autor: L. Đ. T.

Pre mesec dana sam naleteo na rupu i udario autom, imao sam trošak od trista evra jer sam otkinuo kompletan prednji trap na vozilu - kaže Milan Tanasković

Život u prašini i rupama: Meštani Gornje Gorevnice zbog izgradnje auto-puta žive u teškim uslovima
Copyright RINA

Meštani sela Gornja Gorevnica kod Čačka mesecima unazad suočavaju se sa velikim problemom, jer mašine koje rade na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege čak nekoliko stotina puta dnevno prolaze pored njihovih kuća. Na taj način uništen im je lokalni prilazni put, a dvorišta im se, kako kažu, ne vide od prašine.

– Najmanje 200 kamiona danas prođe našim lokalnim putevima. Iza sebe ostavljaju rupe i oblake prašine. Najverovatnije je problem to što se mnogo tovari na kamione. Svaki je težak preko šezdeset tona, a to ne može da izdrži nijedan put. U dvorište ne možemo da izađemo dok se smena ne završi, sve voće i povrće nam je obelelo. Slike su zaista katastrofalne. Jasno je da mora da se radi, ali je potrebno i da se malo povede računa o tome šta će ostati nakon završenih radova – rekao je Duško Nedeljković, meštanin sela Gornja Gorevnica.

Pročitajte još

Meštani su do centra grada nekada putovali 15 minuta, a sada njihova vožnja traje tri puta duže. Sa kamionima se teško mimoilaze, ali i zbog lošeg razvaljenog asfalta moraju da paze kuda se kreću točkovi njihovih automobila.

RINA

– Ja sam pre mesec dana naleteo na rupu i udario autom, imao sam trošak od trista evra jer sam otkinuo kompletan prednji trap na vozilu. Najgora je prašina, jer se od nje sve u našim domaćinstvima beli, teško se diše, bole oči svaki dan kad vidite istu sliku  kazao je Milan Tanasković.

Nadležni ponudili preko potrebno rešenje

Suočeni sa velikim problemom, meštani Gornje Gorevnice su blokirali put i nisu dozvolili prolaz kamionima, nakon čega su sa predstavnicima kineske kompanije, “Puteva Srbije”, JP “Gradac” i saobraćajnog inspektora za lokalne puteve održali sastanak kako bi pronašli potencijalno rešenje.

RINA

Lokalna samouprava će zatražiti od policije da pojača kontrolu na pomenutim saobraćajnicama, dok su predstavnici kineske kompanije naglasili da će za svoje vozače organizovati nove obuke, ukoliko procene da je to potrebno.

Oni su dodali da će radovi koji zahtevaju transport robe kroz sela biti završeni do kraja avgusta, posle čega će u potpunosti sanirati oštećenja koja su nastala.

Lokalne puteve u selima u okolini Čačka obišao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ističući da će sve biti vraćeno u stanje pre početka radova.

Antonio Ahel/ATAImages

– Lokalni putevi koji su žila kucavica u selima takođe su nam važni, a ne samo strateške saobrćajnice. Zamolio bih meštane za samo malo strpljenja, jer će za nekoliko meseci biti završena deonica od Preljine do Pakovrća, nakon čega će biti sanirani svi lokalni putevi, koji će biti u boljem stanju nego pre početka radova – izjavio je Momirović.

Pročitajte još

Radovi na izgradnji deonice od Preljine do Požege su intenzivirani, a broj radnika na gradilištima premašio je osam stotina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti