Jaki udari vetra desetkovali šumu u Nacionalnom parku Tara!

10.04.2024

12:26

0

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala

Jaki udari vetra desetkovali šumu u Nacionalnom parku Tara!
Copyright RINA

Usled duvanja jakih vetrova, čija brzina je u pojedinim trenucima iznosila i preko 68 km/čas, u Nacionalnom parku Tara, došlo je do loma i izvaljivanja velikog broja stabala u gazdinskim jedinicama "Tara", "Crni Vrh" i "Zvezda".

- Nakon detaljnog obilaska terena od strane stručnih službi i nadležnog inspektora za šumarstvo, pristupilo se izradi sanacionog plana sa predlogom mera za sanaciju oštećenih površina. U gazdinskoj jedinici "Tara" prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 1298,82 hektara. Prirodna nepogoda je oštetila mešovite sastojine jele, smrče i bukve, u kojima su najviše stradale smrča i jela - potvrđeno je u NP Tara.

U gazdinskoj jedinici "Crni vrh" prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 829,81 hektara, a prirodna nepogoda je oštetila prebirne sastojine visokog porekla u kojima su najviše zastupljeni jela, bukva i smrča, a na manjem delu nastala je šteta u jednoj veštački podignutoj sastojini crnog bora.

U gazdinskoj jedinici "Zvezda" prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 357,28 hektara, a najveće štete su pričinjene u mešovitim sastojinama jele, smrče i bukve.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma u Nacionalnom parku Tara, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala.

- Ukljanjanjem oštećenih i prelomljenih stabala, sprečićemo pojavu sekundarnih štetočina, pojavu potkornjaka i drugih štetočina i time sprečavamo dalje širenje zaraze, štitimo i čuvamo šume parka. Zbog povećanog obima radova, mole se posetioci Nacionalnog parka Tara za razumevanje i odgovorno i bezbedno kretanje, radi sopstvene bezbednosti - zaključuju u NP Tara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike