Besplatan vrtić za svako treće dete i besplatni udžbenici: Fantastična vest za roditelje u Dragačevu

27.03.2024

19:46

0

Ovakav vid finansiranja mera podrške porodica i dece na lučanskoj teritoriji je još jedan vid pospešivanja populacione politike na lokalnom nivou

Besplatan vrtić za svako treće dete i besplatni udžbenici: Fantastična vest za roditelje u Dragačevu
Copyright RINA

Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacione mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

- Resorno ministarstvo je za navedeni program podrške u oblasti porodice i dece izdvojilo preko šest miliona dinara dok će lokalna samouprava iz budžeta izdvojiti dodatnih četiri miliona dinara. Sredstva u vrednosti od 10 miliona dinara će biti utrošena za realizaciju programa besplatnog vrtića za svako treće dete u porodici kao i za program besplatnih udžbenika za svu decu školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na teritoriji opštine Lučani, tokom 2024. godine - rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Ovakav vid finansiranja mera podrške porodica i dece na lučanskoj teritoriji je još jedan vid pospešivanja populacione politike na lokalnom nivou s ciljem uvećavanja broja novorođenih kao i kvalitetnijeg života porodica sa malom decom.

- Opština Lučani kontinuirano radi na realizaciji niza aktivnosti za podsticaj rađanju, tako što poslednjih niz godina iz budžeta obezbeđuje novčana sredstva za: darivanje svake novorođene bebe sa 100.000 dinara, isplatu do 300.000 dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece, novčanu nadoknadu u trajanju od godinu dana za nezaposlene majke novorođenih beba, besplatan prevoz za decu do osmog razreda, besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendiranje đaka generacije, laptopove za vukovce, školske rančeve i školski pribor za đake prvake, autosedišta za novorođenčad, novogodišnje poklon paketiće za decu predškolskog uzrasta i drugo - kazao je Dolović.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike