Vratile se rode: Dugonoge ptice opet svile gnezdo pored vrtića u Mrčajevcima - mališani ih obožavaju (FOTO)

22.03.2024

22:32

0

Ovde kod nas se gnezdi jedan par, a mužjak dođe malo ranije da spremi gnezdo za ženku. Prošle godine su se u Mrčajevce vratile čak iz Južne Afrike - kažu meštani

Vratile se rode: Dugonoge ptice opet svile gnezdo pored vrtića u Mrčajevcima - mališani ih obožavaju (FOTO)
Copyright RINA

Proleće je pre dva dana stiglo kalendarski, ali za mališane iz srpskog sela Mrčajevci ono stiže onda kada se u svoje gnezdo u dimnjaku pored vrtića "Zvončica" usele rode. Ove godine stigle su već sredinom marta, da pripreme svoj novi dom, a mališani su im se kao i uvek veoma obradovali.

- Volimo da ih gledamo kako lete, mnogo su lepe ptice. Naučili smo da se one sele kad dođe zima i vraćaju se na proleće - kaže jedan od mališana.

Oni znaju da decu ne donose rode, kao što to kaže jedna poznata pesma, ali nema dileme da iako ih možda ne donose, izuzetno ih vole i svoja gnezda prave često u njihovoj blizini.

RINA
 

- U našem vrtiću sve je više dece i to je ono što nas baš raduje, da li to ima veze sa ovi rodama ili ne, ne znamo. Ovde kod nas se gnezdi jedan par, a mužjak dođe malo ranije da spremi gnezdo za ženku. Prošle godine su se u Mrčajevce vratile čak iz Južne Afrike - dodaju meštani.

Iako su rode karakteristične za severne delove Srbije, na teritoriji Čačka poslednjih godina kao da su se odomaćile. Osim u Mrčajevce, svake godine vračaju se i u selu Beljina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike