Duže od 20 godina klizište ugrožava veliku svetinju i lečilište kod Pribojske Banje: Problem je sada konačno rešen! (FOTO)

19.03.2024

17:45

0

Izgrađen je kameni zid

Duže od 20 godina klizište ugrožava veliku svetinju i lečilište kod Pribojske Banje: Problem je sada konačno rešen! (FOTO)
Copyright RINA

Duže od dve decenije u Pribojskoj Banji je akutan problem klizišta iznad rehabilitacionog centra, koje se, sa iole većim snežnim ili kišnim padavinama, aktivira i iznova ugrozi, kako RH centar, tako i bazene i "Spa centar Terme 36.6", zatim saobraćajnicu kroz Banju, ali i manastir Svetog Nikole.

Tako je bilo i krajem prethodne godine, kada su nakon obilinih padavina u decembru, klizištem bili ugroženi upravo svi pomenuti objekti, pa je zbog opasnosti od klizišta po ljude i imovinu, opštinski Štab za vanredne situacije u Priboju, proglasio vanrednu situaciju u delu mesne zajednice Pribojska Banja.

- Na inicijativu Episkopa mileševskog Atanasija u manastiru Svetog Nikole, tada je održan i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave u Priboju, JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, kao i zakupca bazena, kako bi se što pre i adekvatno reagovalo i klizište, privremeno ili trajno saniralo. Klizište u Pribojskoj Banji, aktivno je od 2010. godine, a lokalna sauprava, i ovoga puta, odmah je preduzela konkretne mere, naravno sve uz saglasnost eparhije Mileševske Srpske pravoslavne crkve, pa je najpre uklonjeno preko 1.000 kubika zemlje sa površine, koja je ugrožavala pomenute objekte, a onda se pristupilo izgradnji gabionskog zida na prostoru između RH cetra i banjskih bazena - rekli su u opštini Priboj.

RINA
 

Oni dodaju da je urađena betonska stopa, na koju je izgrađen tzv. gabionski kameni zid, visine dva i širine jedan metar. Ukupno je urađeno 24 metra ovog zida, a onda je iznad njega, dubine dva i širine tri metra, postavljena i kamena kaldrma, odnosno nasut kamen propisane veličine.

- Po oceni stručnjaka, posao su kvalitento izveli "Putevi Užice", a očekivanja su da će preduzete mere značiti i dugoročniju stabilizaciju klizišta u Pribojskoj Banji, koje se evo, do ovih prolećnih dana, nije ponovo aktiviralo. Glavni radovi su privedeni kraju, a ovih i narednih dana, klizište će se sukcesivno,prekrivati adekvatnim slojem rodne zemlje, kako bi se što pre prostor klizišta poptuno ozelenio, pa pored određene zašite i taj prostor u centru Banje, koliko - toliko kultivisao, i izgledao što lepše, dodaju nadležni.

Vrednost izvedenih radova na saniranju klizišta u Pribojskoj Banji je preko tri miliona dinara, a sredstva je obezbedila Opština Priboj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike