U manastiru Krušedol obeležene 123 godine od smrti kralja Milana: Njegovim zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država

11.02.2024

21:29

0

Antić je dodao da se danas odaje priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor

U manastiru Krušedol obeležene 123 godine od smrti kralja Milana: Njegovim zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država
Copyright Tanjug/minrzs.gov.rs

Državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić poručio je danas na državnoj ceremoniji povodom 123 godine od smrti kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol da je reč o jednom od najznačajnijih vladara iz dinastije Obrenović.

Antić je rekao da je zaslugama kralja Milana Srbija postala međunarodno priznata država.

- Sećamo se velikog kralja Milana, oslobodioca Niša, Pirota, Leskovca, Toplice i Vranja, čijom je promišljenom politikom srpska država sačuvala tekovine uspeha srpskog vojnika iz rata sa Turcima 1877/1878. godine i dobila rang Kraljevine - naveo je Antić.

Tanjug/minrzs.gov.rs
 

On je istakao i ulogu kralja Milana u procesu reformisanja stare srpske vojske, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njegovim rečima, da nije bilo modernizacije srpskih oružanih snaga koju je kralj Milan, kao komandant aktivne vojske Srbije, sproveo na samom zalasku 19. veka, zasigurno ne bi bilo onako brilijantnih uspeha srpskog oficira i vojnika u Balkanskim ratovima i Velikom ratu.

Antić je dodao da se danas odaje priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i koja je postavila temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.

Tanjug/minrzs.gov.rs
 

- Imajući to u vidu slobodno možemo reći da i danas državno rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem svojim aktivnostima gotovo svakodnevno dokazuje da ne zaboravlja dela kralja Milana Obrenovića i da nastavlja kurs njegove mudre i vizionarske politike, a to je politika očuvanja državne nezavisnosti i celovitosti, privredno-ekonomskog razvoja i vojnog jačanja Srbije - istakao je Antić.

Obeležavanje ove godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig kao i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike