24SEDAM RUMA Obeležen Dan oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu (FOTO)

06.11.2023

13:25

0

Autor: 24sedam

Danas na ovom svetilištu slobode odajemo počast poginulima za oslobođenje Rume u Prvom svetskom ratu i podsećamo se njihove zrtve koja treba da nam bude vodilja i u budućnosti - rekao je predsednik Skupštine opštine Ruma

24SEDAM RUMA Obeležen Dan oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Na srpskom vojničkom groblju u Rumi obeležena je 105. godišnjica oslobođenja grada tokom Prvog svetskog rata. Vence su položili predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Ruma zajedno sa građanima. U ime Opštine Ruma, vence je položio Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma.

"6.novembra 1918. grad je oslobodio jedan bataljon srpske vojske pod komandom majora Ljubomira Maksimovića. Dolazak srpske oslobodilačke vojske pozdravili su rumski građani sa oduševljenjem, a pozdravni govor odrzao je dr Žarko Miladinović. Kao stalna posada u gradu ostala je jedna četa srpskih vojnika pod komandom kapetana Stanislava Krakova. Naše jedinice ubrzano su počele oslobađanje zemlje prema zapadu tako da je cela bivša nam zajednička zemlja oslobođena u narednih nekoliko dana", rekao je Tomislav Milić,  predsednik OO SUBNOR-a Ruma.

Srpsko vojničko groblje u Rumi je jedino vojničko groblje iz Prvog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije koje je uređeno i na kojem su sahranjeni srpski vojnici koji su učestvovali u bitci na Legetu, kao i austrougarski vojnici koji su preminuli od povreda u tadašnjoj bolnici, smeštenoj na mestu današnje OŠ "Dušan Jerković".

Opština Ruma
 

Ovo groblje je formirano i uređeno još 1921. godine, a poslednji put je obnovljeno 2016. godine zahvaljujući inicijativi SUBNOR-a Ruma. Od 1988. godine, na ovom mestu se redovno održavaju pomeni koje predvodi pravoslavno sveštenstvo.

"Danas na ovom svetilištu slobode odajemo počast poginulima za oslobođenje Rume u Prvom svetskom ratu i podsećamo se njihove zrtve koja treba da nam bude vodilja i u budućnosti. Oslobođenje Rume početkom novembra 1918. bio je samo početak viševekovnog sna Srba i svih ostalih slovenskih naroda koji zive na ovim prostorima, a to je prisajedinjenje matici Srbiji. Na ovom mestu danas slavimo one koji su pali za slobodu Rume, ali isto tako i slavimo one koji postavili temelje za ostvarenje vekovnog sna svih Srba na ovim prostorima da ostvare svoje nacionalno i drzavno jedinstvo. Zato su sloboda i nacionalno jedinstvo nešto što nas obavezuje  i što nikom ne daje za pravo da se sa tim idealima poigrava", istakao je Stevan Kovačević,  predsednik Skupštine opštine Ruma. 

Opština Ruma
 

Sveštenstvo  Srpske pravoslavne crkve sluzilo je pomen zrtvama iz Prvog svetskog na vojničkom groblju u Rumi.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike