24SEDAM RUMA Ministarka Gojković obišla radove u Zavičajnom muzeju Ruma

15.11.2023

16:42

0

Autor: 24sedam

Predsednica Ćirić Bošković napominje da će zbirka od preko 12.000 muzejskih predmeta biti obogaćena i novim arheološkim artefaktima pronađenih na obali reke Save kod Klenka

24SEDAM RUMA Ministarka Gojković obišla radove u Zavičajnom muzeju Ruma
Copyright Opština Ruma

Projekat sveobuhvatne rekonstrukcije zgrade Zavičajnog muzeja u Rumi, koji je jedan od najznačajnijih arhitektonskih objekata u gradu, bliži se završetku.

Danas su ministarka kulture, Maja Gojković, i predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković, obišle radove na najstarijoj spratnoj zgradi u gradu. Ovo ulaganje predstavlja zajednički napor Ministarstva kulture i lokalne samouprave.

Ministarstvo kulture je, kroz konkurs "Gradovi u fokusu", dva puta izdvojilo sredstva za rekonstrukciju Zavičajnog muzeja. Ministarka Gojković je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim napretkom radova i naglasila da su sredstva uložena na adekvatan i odgovoran način.

Opština Ruma
 

„Veliko je zadovoljstvo danas doći u Rumu obići Zavičajni muzej i uporediti kako je to izgledalo na početku našeg dogovora. Vidimo da su sanirani svi problemi koji su postojali, pre svega vlaga koja je ugrozavala sve artefakte koji su se ovde nalazili, ali i rad zaposlenih i posete publike“, kazala je ministarka Gojković.  

Svoje programske aktivnosti Zavičajni muzej odrzava u Kulturnom centru i Gradskoj biblioteci, a očekivanja su da će muzej za posetioce biti otvoren na proleće naredne godine.

Predsednica Ćirić Bošković napominje da će zbirka od preko 12.000 muzejskih predmeta biti obogaćena i novim arheološkim artefaktima pronađenih na obali reke Save kod Klenka, te da je pored opštinskih ulaganja, podrška ministarstva bila ključna u obnovi objekta koji je pod zaštitom drzave.

„Naša je duznost kao opštine bila da ulazemo u sve ustanove kulture u našoj opštini koji su bili u prilično lošem stanju. U muzeju smo imali višedecenijski problem sa kapilarnom vlagom,  zato ni sami Rumljani nisu imali prilike da se upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem koje naš grad ima. Sada ulazimo u završnu fazu radova, a implementaciju postavki očekujemo već na proleće sledeće godine", istakla je predsednica Ćirić Bošković, zahvalivši se ministarki Gojković na svesrdnoj podršci.

„Sledeći put, s ponosom ćemo ministarku Gojković dočekati na otvaranju moderne stalne postavke u potpuno renoviranom objektu. Nadamo se da će svi naši sugrađani biti ponosni na svoju opštinu i na nas koji se trudimo da sačuvamo i na najbolji način prezentujemo naše kulturno nasleđe“, poručila je predsednica Ćirić Bošković.

Uroš Nikolić, direktor Zavičajnog muzeja u Rumi je podsetio da je pored presecanja vlage, na objektu zamenjena i dotrajala stolarija, da su urađene nove elektro – instalacije, da su sanirani podovi, ugrađeni protivpozarni sistemi, kao i sistem centralnog grajanja na gas, te da je u toku i nabavka vitrina i ostalih elemenata za stalnu postavku.

Ministarka Gojković je istakla izuzetnu saradnju sa predsednicom Opštine Ruma otkrivši i buduće planove vezane za kuću Mileve Marić Ajnštajn, koja je od nedavno u vlasništvu Opštine Ruma.

„Predsednica Opštine Ruma je iz sveta kulture i zajednički ćemo realizovati još dosta projekata. Jedan od svakako najzanimljivijih koje razmatramo je adaptacija i renoviranje, a mozda i nova izgradnja replike kuće Mileve Ajnštajn ovde u Rumi. Vaš grad je na raskršću puteva, veoma blizu Beogradu, uskoro sa Fruškogorskim koridorom još blize je Novom Sadu i sigurna sam da će novi kulturni sadrzaji privući veći broj turista“, ocenila je ministarka Gojković.

Ministarstvo kulture nastavlja podršku kapitalnim ulaganjima u rumski muzej. Putem konkursa, Zavičajni muzej je dobio sredstva za ključne projekte vezane za stalnu postavku. Takođe, kroz program „Gradovi u fokusu", Opštini Ruma su odobrena sredstva za projekt „Rumske perspektive: nasleđe u novom ruhu", omogućavajući pripremne radove za implementaciju stalne postavke i adaptaciju prostora muzeja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike