"Milijarder" iz Topole: Batiša godinama skuplja stari novac - danas ima neverovatnu zbirku koja broji na desetine unikatnih primeraka (FOTO)

15.12.2023

12:51

0

Ističe da je na pripremi ove vredne zbirke novca radio petnaestak godina

"Milijarder" iz Topole: Batiša godinama skuplja stari novac - danas ima neverovatnu zbirku koja broji na desetine unikatnih primeraka (FOTO)
Copyright RINA

Kolekcionarstvo je strast koju mogu da shvate samo oni koji se time bave. Batiša Ivović iz Topole jedan je od onih koji ima svoj hobi još iz detinjstva, i od njega ne odustaje. Bavi se sakupljanjem starog novca. Kako kaže, novčanice je prvo prikupljao od svojih predaka, a onda su mu ih i prijatelji poklanjali, a nešto novca ostalo je i sa putovanja.

Tako sada njegova zbirka starog novca broji na desetine primeraka, od dvadesetih godina prošlog veka pa sve do danas.

RINA
 

- Prva novčanica je iz 1929. godine od sto dinara, potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile, a kasnije, kako se smenjivao novac, tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao, odštampao sam i sve one novčanice koje su obeležile taj period, uz detaljan opis izgleda i navođenja godine kada je odštampana. Nešto novca je od prijatelja, rođaka, nešto je ostalo u kući, uglavnom je služio za igru kod dece, a ja sam ih sačuvao od zaborava - kaže Batiša Ivović.

Ističe da je na pripremi ove vredne zbirke novca radio petnaestak godina, a pored novca, sakupljao je i značke, bonove i poštanske markice. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz inostranstva.

- Nešto novca je ostalo nakon putovanja u Mađarsku, Češku, Bugarsku, Rumuniju. Uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i sakupljaću ga dok sam živ - naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.

Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira, Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego ovaj sada. Njegova kolekcija je od velike vrednosti, ali Batiša naglašava da je nikada ne bi prodao.

- Sakupljao sam ga kako bi se nekada neko setio tih lepih stvari. Ovo nema cenu. Sačuvaću ga da se nekada neko podseti starih vremena, ima Narodna banka, imam i ja, i ostaje mojim naslednicima u amanet - odlučno kaže ovaj kolekcionar.

Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete, a od tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike