Ministar Cvetković se sastao sa ambasadorom Republike Koreje: Bilateralna ekonomska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom (FOTO)

01.12.2023

11:14

0

Ministar privrede je dodao da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu i da je prošle godine uloženo 4,4 milijarde evra

Ministar Cvetković se sastao sa ambasadorom Republike Koreje: Bilateralna ekonomska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom (FOTO)
Slobodan Cvetković i Đeung Li - Copyright Ministarstvo privrede

Republika Srbija je dodatno atraktivna zbog svoje geografske pozicije, naše podneblje je bogato vodnim resursima, rudama, potom povoljne cene energenata koji su bitni inputi za proizvodnju i ulaze u cenu finalnog proizvoda.

Tu je i kvalitetna radna snaga, dobro obrazovana, posebno u tehničkom segmentu, inženjeri, IT stručnjaci. Zato je Srbija idealno mesto za investiranje- rekao je danas ministar privrede Slobodan Cvetković u razgovoru sa ambasadorom Republike Koreje u Beogradu Đeungom Liom.

Ministar privrede je dodao da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu i da je prošle godine uloženo 4,4 milijarde evra.

Ministarstvo privrede
 

-Naša zemlja dosta ulaže u infrastrukturu i ima privlačan i stabilan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost. Državni vrh Republike Srbije insistira na ozbiljnim infrastrukturnim projektima, putevima i prugama, koji su jedni od ključnih preduslova da bi se Srbija ravnomerno regionalno razvijala. Naš cilj je ravnomerni regionalni razvoj i da svaki region bude podjednako interesantan investitorima. Što se tiče privredne politike razvoja malih i srednjih preduzeća i ženskog preduzetništva, bitno je da se usvajaju nove tehnologije, kako bi bile kompatibilne i nastupili na globalnom tržištu- rekao je Cvetković.

Govoreći o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije i Koreje, ministar privrede je ocenio da je ona dobra, u uzlaznoj putanji, uprkos geografskoj distanci.

Ambasador Đeung Li je kazao da očekuje da će sledeće godine biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Koreje, kojim će doprineti da se robna razmena između naše dve zemlje dodatno poveća.

-Bitno je da postoji porast spoljnotrgovinske robne razmene i investicije. To je dobar znak za ekonomsku saradnju dve zemlje- istakao je Cvetković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike