Bravo Užice za ovaj potez: Završavaju se radovi prve faze sanacije i konzervacije spomeničkog kompleksa na Kadinjači (FOTO)

20.11.2023

17:25

0

Druga faza radova koja će se odnositi na monolitne figure planirana je za sledeću godinu

Bravo Užice za ovaj potez: Završavaju se radovi prve faze sanacije i konzervacije spomeničkog kompleksa na Kadinjači (FOTO)
Spomenički kompleks na Kadinjači - Copyright Foto: RINA

Na četranaest kilometara zapadno od Užica smešteno je brdo Kadinjača na kojem je 29. novembra 1941. godine ispisana istorija, kada su na tom mestu poginuli borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partiznaskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandzaku.

Njima u čast upravo na Kadinjači podignut je spomenik koji svojim veličanstvenim izgledom oduševljava mnoge posetoce zapadnog dela Srbije.

Narodni muzej Užice i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo konkurisali su na javnom pozivu za podnošenje predloga projekata za investiciono održavanje ratnih memorijala od značaja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u 2023. godini projektom “Sanacija i konzervacija spomeničkog kompleksa na Kadinjači”.

Foto: RINA
 

- Ove godine sredstvima Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, završava se prva faza koja se odnosi na građevinske radove na najugroženijem delu spomeničkih kompozicija. U toku ove faze zamenjene su pristupne staze i ploče u “Amfiteatru Užičke republike” a poseban akcenat je stavljen na plato oko spomen kosturnice - potvrđeno je za RINU u Narodnom muzeju u Užicu.

Poslednji put su radovi na spomeničkim figurama rađeni 2011. i 2012. godine sredstvima pomenutog Ministarstva. Druga faza radova koja će se odnositi na monolitne figure planirana je za sledeću godinu.

- Kompozicija Spomenika sastavljena je iz niza elemenata, različitih oblika i veličina. Čine ga tri osnovna dela: Amfiteatar „Užička republika“, "Aleja radničkog bataljona“ i "Plato slobode“. U sklopu spomeničkog kompleksa izgrađen je prihvatni centar, tj. Spomen dom sa platoom za posetioce, česmom i parking prostorom. Osim novčanih sredstava koja su prikupljena na lokalnom i saveznom nivou, Kadinjača se gradila organizovanjem radnih akcija - izjavio je ranije istoričar-kustos Narodnog muzeja u Užicu Goran Novaković, opisujući spomenik na Kadinjači.

Foto: RINA
 

Memorijalni kompleks Kadinjača svečano je otvoren 23. septembra 1979. godine od strane predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, u prisustvu oko 100.000 ljudi.

Za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašen je 1979. godine, a svake godine na dan 29. novembra održava se poseban komemorativni program obeležavanja godišnjice borbe na Kadinjači uz prisustvo počasnog voda vojske.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike