Duša srpskog naroda pretočena u manifestaciju: Zagrmele trube u Guči nakon korona pauze (FOTO)

13.08.2021

13:40 >> 14:45

0

Autor: RINA

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović

Duša srpskog naroda pretočena u manifestaciju: Zagrmele trube u Guči nakon korona pauze (FOTO)
RINA

Nakon godinu dana pauze zagrmele su trube u Guči i još jednom se pokazalo da one nigde ne zvuče kao u Dragačevu.

Jubilarna 60. po redu smotra limenih instrumenata okupila je najbolje orkestre iz čitave Srbije, koji će se boriti za prestižnu Zlatnu trubu. Saborsku zastavu ove godine podigao je domaćin, predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

RINA

– Kad slušate naše virtuoze, dešava se nešto nesvakidašnje i praznično. Muzika prestaje da bude samo to, nego se izdiže do čudesnih visina. Ono što je autentično jeste da može da se pojavi samo na ovom mestu. Baš zbog toga truba treba da bude očuvana kao kulturno nematerijalno dobro čitavog sveta. Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, za ovih šest decenija postao je istinski i suštinski važan za naš narod – izjavio je Dragan Stanić.

RINA

Muzički urednik 60. Sabora trubača ove godine je istaknuti trubač Dejan Petrović.

– Velika mi je čast, ali i obaveza prema ocu i dedi od kojih sam sve naučio, prema kolegama. Ušao sam u ovu priču čistog srca, kako bismo Sabor vratili na one stare staze. Ovo je Guča, ovo je Srbija – izjavio je Petrović.

RINA

Koliko je truba nedostajala Srbima, pokazuje puna Guča, bez obzira na sve stroge epidemijske mere koje su propisane. Puno srce je i trubačima, koji uvek naglašavaju da je ova dragačevska varošica njihova druga kuća.

RINA

– Samo ovde sviramo punim srcem i čitavom dušom. Godina bez Sabora bila je prazna i bolna. Željno smo iščekivali ovaj avgust, pripremali smo se mesecima za takmičenje, jer pojaviti se na velikoj pozornici je velika čast za sve nas, ali i odgovornost – rekao je trubač Bojan Ristić.

RINA

Sabor trubača u Guči traje do nedelje, 13. avgusta, kada je predviđeno glavno takmičenje na kom će limene instrumente ukrstiti 16 orkestara.

Pročitajte još

Predsednik Saborskog odbora Milivoje Dolović poželeo je dobrodošlicu svim saborašima.

– Duga tradicija je iza nas. Sabor je deo svih nas i u našim srcima. Mogu da kažem samo – dobro došli, dobrima došli – rekao je Dolović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti