Pa, dokle ovo ludilo ide?! Potpuni haos u Preljini: Ušao kolima u kontrasmer, ali u - kružnom toku (VIDEO)

12.11.2023

18:42

0

Autor: M. Vu.

Automobili koji su dolazili u susret su bukvalno mileli kako bi izbegli mogući sudar

Pa, dokle ovo ludilo ide?! Potpuni haos u Preljini: Ušao kolima u kontrasmer, ali u - kružnom toku (VIDEO)
Vozio u kontra smeru u kružnom toku - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Svakodnevno mediji objavljuju snimke vožnje u kontrasmeru, ali video koji je danas stigao iz Preljine je vrhunac ludila.


Kako je objavila Instagram stana 192.rs, na snimku se vidi kako je vozač ušao u kružni tok, ali u kontrasmeru. Automobili koji su dolazili u susret su bukvalno mileli kako bi izbegli mogući sudar.

Drugi su mu svirali i dobacivali, ali on je nastavio svojim putem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Pa gde polažu ovakvi tipovi za kola... kako dobiju te dozvole.. aman ljudi", "To ili je bezobrazno ili drogirano", "Ovo udariš lepo, sprečiš ga da ide dalje i napravi neko veće zlo, pa posle neka policija utvrđuje zašto je on tu i šta traži u kontra smeru", " Dobro su rekli Tarabići, pojaviće se mesto gde kada uđu, neće znati da izađu...", bili su neki od komentara na mrežama.

Saobraćajno pravilo za kružni tok

Staro je pravilo da onaj ko je u kružnom toku ima prednost u odnosu na onoga ko je van kružnog toka. Šta to zapravo znači? Znači da je potrebno propustiti vozila, koja se već kreću kružnim tokom, sve dok se ne ukaže prilika za uključivanje u njega.

Kao podsetnik za ovo služe i saobraćajni znakovi „Ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza“, koji se nalaze na ulazima u većinu kružnih tokova u Srbiji, a koji su lako prepoznatljivi po „obrnutom“ trouglu. U slučaju izostanka navedenih saobraćajnih znakova, primenjuje se standardno pravilo desne strane, kao i na svakoj drugoj raskrsnici, što podrazumeva da prednost ima vozilo koje dolazi zdesna i koje samim tim ima prednost u odnosu na vozila koja se nalaze u kružnom toku. Jedini izuzetak kod poštovanja prednosti, prilikom uključivanja u kružni tok, javlja se u slučaju regulisanja saobraćaja od strane saobraćajca, kada on određuje redosled uključivanja, a vi postupate u skladu s njegovim instrukcijama.

Osim razumevanja prava prvenstva prolaza, vrlo je bitno prepoznavanje smera, kojim se kreću vozila u kružnom toku (pogledajte gorenavedeni primer iz Užica). Upravo zbog toga, na ulazima u kružne tokove, osim već spomenutih saobraćajnih znakova za regulisanje prednosti, nalaze se i znakovi sa 3 bele strelice, postavljenje u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu, kao podsetnici na dozvoljeni smer kretanja vozila unutar kružnog toka.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike