Interesovanje je ogromno: Veliki broj posetilaca i zakupaca na šabačkom vašaru (FOTO)

22.09.2023

14:04

0

Poznatu gradsku manifestaciju, prema procenama, poseti više desetina hiljada ljudi

Interesovanje je ogromno: Veliki broj posetilaca i zakupaca na šabačkom vašaru (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vašar u Šapcu koji se svake godine održava 21. septembra na Malu gospojinu i ove godine je privukao veliki broj posetilaca.  Zbog velikog interesovanja zakupaca, prostor na Mihailovcu, gde se tradicionalno održava vašar, proširen je za još dva hektara. 

Poznatu gradsku manifestaciju, prema procenama, poseti više desetina hiljada ljudi. 

Na vašaru se prodaje nova i polovna roba, ali i sve za kuću i radionicu. Cene se kreću od 50 dinara za polovan komad garderobe po izboru kupca, a kako kažu prodavci, za 1.500 dinara ovde se može kompletno obući nošenom garderobom. 

 

U ponudi su turske majice, veš iz Arilja a šatori sa muzikom i vrućim pečenjem nezaobilazni su deo ove manifestacije

Kilogram prasećeg pečenja je 2.500 dinara, a jagnjetine tri hiljade, pljeskavica je od 400 do 500 dinara, dok je piće pod šatorom od 300 dinara pa naviše. Žetoni za zabavne parkove kreću se od 100 dinara, pa do 1.200 za najekstremnije mašine.

Početkom 20. veka u Šapcu je uveden vašar za Malu Gospojinu, koji je održavan na Mihailovcu, tada hipodromu Drinosavskog kola jahača “Knez Mihailo”. Tradiciju obeležavanja Male Gospojine u grad je donelo stanovništvo sa sela. 

Posle Prvog svetskog rata izostavljena su prva dva vašara i ostao je samo vašar posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, na Malu Gospojinu, koji se praznovao od 21. do 23. septembra. 

Tradicija duga dva veka proslavila je grad na Savi, a zbog trgovine i zabave na hiljade ljudi ovde se poslednjih nekoliko godina provodi desetaka dana.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike