U čast velikom naučniku: Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" održaće se od 8. do 11. jula na više lokacija širom Srbije

03.07.2023

21:59

0

Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu

U čast velikom naučniku: Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" održaće se od 8. do 11. jula na više lokacija širom Srbije
Nikola Tesla - Copyright Profimedia

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF), od 8. do 11. jula biće organizovana manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" na više lokacija u Beogradu, saopšteno je danas iz te fondacije.

Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu.

Program "Susret Teslinog naroda u Beogradu" sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije.

Osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar rekao je da Teslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. godine i u Srbiji.

- Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića - rekao je on.

Dodao je da će se u manastiru Šišatovac služiti pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za taj manastir na Fruškoj gori, gde je i sahranjen, dok će se u manastiru Petkovica služiti pomen Georgini Đuki, majci naučnika.

Član Upravnog odbora TNF Srbija Predrag Karasović rekao je da je edukacija mladih veoma važna, zbog čega se intenzivno radi na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete.

Dodaje se da je ulaz na manifestaciju slobodan, a svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na [email protected]. Broj mesta na Kolarcu je ograničen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike