U čast Nikole Tesle: Pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika srpskom geniju ispred Naučno-tehnološkog parka u Nišu

08.02.2021

09:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz Udruženja smatraju da grad koji su godinama zvali gradom elektronike i koji je, kažu, na putu da dobije novi naziv grad naprednih tehnologija, zaslužuje s

U čast Nikole Tesle: Pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika srpskom geniju ispred Naučno-tehnološkog parka u Nišu
Copyright Naučno-tehnološi park Niš Printscreen/ Youtube

Da je novi Naučno-tehnološki park idealan prostor za spomenička obeležja, istakli su iz Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”, pa zajedno sa Udruženjem za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija pokrenuli građansku inicijativu za izgradnju spomenika svetskom velikanu elektrotehničke struke – Nikoli Tesli​.​​​​​

Kako piše u inicijativi koju su podneli pred nadležnim gradskim i okružnim organima, prostor ispred niškog Naučno-tehnološkog parka je pogodan jer tako spomenik može biti sastavni deo Muzeja industrijske i tehnološke baštine.

– Savršeno bi se uklopio u prostornu i obrazovno-tehnološku celinu koja objedinjuje kampus institucija obrazovanja tehničke struke sa Studentskim domom i Naučno-tehnološki park- rasadnik start up kompanija i generator inovativnih ideja i implementacije naprednih tehnologija – piše u tekstu inicijative.

Iz Udruženja smatraju da grad koji su godinama zvali gradom elektronike i koji je, kažu, na putu da dobije novi naziv “grad naprednih tehnologija”, zaslužuje spomenik jednog od najvećih umova 20. veka.

Pročitate još:

– Predlog je da spomenik bude u okviru postojeće parkovske površine ispred centralnog ulaza u NTP. Poželjno je da bude visine između 2 i 3 metra, sa umetničkom kreacijom poznatih vajara. Spomenik bi bio postavljen na odgovarajućem postamentu i osvetljen jakim reflektorima i kao takav bi predstavljao svojevrstan simbol Niša – navode u inicijativi.

Niška udruženja kao nosioci inicijative predlažu i četiri člana – profesore doktore Bratislava Batu Milovanovića, Predraga Petkovića, Aleksandra Kekovića i Miroslava Veličkovića za stručni tim za implementaciju projekta.

Tim bi razradio projektni zadatak, idejna rešenja i pratio izradu lokacijskih uslova i projektne dokumentacije – piše u inicijativi.

Investitor ovog poduhvata bio bi Grad Niš preko nadležne institucije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: južnevesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike