Matija iz Arilja je pravi heroj: Sa svojih 18 godina on je već vatrogasac dobrovoljac

29.08.2021

12:51 >> 18:22

0

Matija je prošao brojne obuke koje su ga učinile spremnim da pritekne u pomoć starijim i iskusnijim kolegama

Matija iz Arilja je pravi heroj: Sa svojih 18 godina on je već vatrogasac dobrovoljac
Copyright RINA

Veliki šumski požari koji su ovog leta zahvatili Zapadnu Srbiju nisu zaobišli ni Arilje. Vatru su gasili i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a među njima i jedan osamnaestogodišnjak. Iako mlad, Matija Stojić odlučio je da spasavajući tuđe rizikuje čak i svoj život i postao je vatrogasac volonter.

– Moja prva akcija je bila ove godine kada sam gasio požar u selu Krušcica kod Arilja i nisam imao strah. Rekli su mi samo da pratim komande, da neću pogrešiti i tako je i bilo. Moj posao je da budem kolegama od pomoći, idem korak uz njih, nosimo naprtnjače, dobijemo maršutu kojom treba da se krećemo, razvlačimo creva i još mnoge propratne stvari – rekao je Matija.

Pročitajte još

Da bi postao vatrogasac dobrovoljac Matija je prošao brojne obuke koje su ga učinile spremnim da pritekne u pomoć starijim i iskusnijim kolegama. Njegovi stric i otac su već članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Arilju, pa je humanost i spretnost imao od koga da nasledi.

– To me je privlačilo od malih nogu i čim sam stasao krenuo sam na obuke koje nisu bile preterano zahtevne. Jako je važno da budete mobilni i ažurni, jer često se dešava da se od dvadesetak vatrogasaca dobrovoljaca, kad sve gori, javi samo njih nekoliko. Odgovornost je velika, ali i zadovoljstvo nakon završene akcije ne može da se opiše rečima, kada znate da ste bili od koristi – rekao je ovaj mladi Ariljac.

RINA

Matija ima 18 godina i pravi je svetao primer srpske omladine. Osim što je vatrogasac dobrovoljac, on istovremeno radi dva posla kako bi zaradio novac.

Pročitajte još

– Da mene neko pita ja bih rekao da je poželjno da svako u nekom trenutku života prođe obuku kako bi znali da se ponašaju ukoliko se nešto zapali u njihovoj blizini. Male havarije se često dešavaju u kuhinji i svi na zapaljen tiganj sipaju vodu što može biti kontraproduktivno, dok je dovoljno preko njega staviti samo mokru krpu – objašnjava Matija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike