Građani više ne moraju u Beograd po analize: Čačak dobio Centar za mikrobiologiju sa savremenom PCR labaratorijom!

29.06.2023

18:00

0

Grad Čačak je iz budžeta za ovu investiciju opredelio nešto više od 30 miliona dinara za izgradnju objekta, nabavku specijalnog laboratorijskog nameštaja i izgradnju pomoćne prostorije

Građani više ne moraju u Beograd po analize: Čačak dobio Centar za mikrobiologiju sa savremenom PCR labaratorijom!
Otvoren Centar za mikrobiologiju u Čačku - Copyright Foto: RINA

Grad Čačak dobio je Centar za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravlje u kome je smeštena najsavremenika PCR laboratorija, koja će pokrivati zdravstvene usluge za građane čitavog Moravičkog okruga. Na ovaj način biće olakšan život za oko 200.000 ljudi koji tu žive, jer sada za detaljne zdravstene analize neće morati da idu u veće zdrastvene centre, jer će skoro sve to moći da obave u Čačku. U Zavodu za javno zdravlje Čačak zaposlene su 72 osobe, dok će u novoj laboratoriji raditi njih 25, od čega je pet specijalista.

- Ova laboratorija sa najsavremenijom opremom, ali i našim obrazovanim kadrom spada u sam svetski vrh. Pored PCR-a za Kovid, veoma brzo ćemo početi da radimo PCR na hlamidije vezane za sterilitet i genitalne infekcije muškaraca i žena, lajmsku bolest, humani popiloma virus... U najskorije vreme sve mikrobiloške analize, koje su do sada rađene nekim drugim metodama, preći će na ovaj najsvremeniji vid dijagnistike (PCR molekularnu dijagostiku) – rekao je dr Aksentije Tošić, v.d ZZJZ u Čačku.

Profimedia
 

Grad Čačak je iz budžeta za ovu investiciju opredelio nešto više od 30 miliona dinara za izgradnju objekta, nabavku specijalnog laboratorijskog nameštaja i izgradnju pomoćne prostorije u sastavu zgrade.

-Nakon 68 godina, Moravički okrug je dobio novu, najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju i ovo je značajan dan za sve nas, pogotovo za sve građane Moravičkog okruga. Dugujem veliku zahvlanost Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, koji je aneksirao ugovore sa našim ZZJZ Čačak, Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, koji je dao veliku podršku u edukaciji zaposlenih i Rotari klubu Čačak koji je sa 148.000 dolara donirao najasavremeniju opremu, na kojoj će naši stručnjaci raditi – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović je naglasila da je Moravički okrug dobio značajnu mikrobilošku laboratoriju za brzu dijagnostiku, primenom najsavremenije tehnologije.

-Zavod za javno zdravlje Čačak ovako opremljemenim kapacitetima, velikim znanjem kojim raspolažu zaposleni biće brana i „čuvar kapija“ za ulazak svih zaraznih bolesti. Glavni cilj ovakvih investicija je očuvanje zdravlja stanovnika, a ovo je i primer dobre prakse kako lokalna samouprava pomaže razvijanje zdravstvenih ustanova – rekla je dr Jovanović.

Vesna Baur koordinator projekta ispred Rotari kluba Čačak, koji je za najsavremeniju opremu prikupio i donirao 148.000 dolara, podsetila je da se ova ideja javila tokom pandemije korona virusa, ali da će sada Čačak imati najsavremeniju laboratoriju, koja će sigurno moći da spreči da nam se ne ponove situacije kroz koje smo prolazili tokom pandemije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike