Slavoljub iz sela Stupčevići ne odustaje od pčelarstva: Po košnici dobijemo oko 40 kilograma meda!

26.05.2023

07:15

0

On ima 70 pčelinjih društava i planira proširenje, uprkos poskupljenju svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, koje nije zaobišle ni pčelare

Slavoljub iz sela Stupčevići ne odustaje od pčelarstva: Po košnici dobijemo oko 40 kilograma meda!
Med/Ilustracija - Copyright RINA

Poskupljenje svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i loši vremenski uslovi, nisu išli naruku pčelarima zapadne Srbije, zbog čega su bili primorani da svoje košnice sele kako bi obezbedili ispašu pčela, ali i da ih prihranjuju.

Zahvaljujući podršci države u vidu subvencija, mnogi su zanovili opremu, koja im je znatno olakšala proizvodnju meda. Мnogi su, poput Slavoljuba Obradovića iz ariljskog sela Stupčevići, uspeli da olakšaju svoju proizvodnju i učine je profitabilnom.

On ima 70 pčelinjih društava i planira proširenje, uprkos poskupljenju svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, koje nije zaobišlo ni pčelare.

- Prinosi meda po košnici su od 30 do 40 kilograma, a da bi bilo više i pčela i meda, pre svega voćari moraju biti savesni i voditi računa da svoje voće tretiraju u kasnim večernjim satima kako bi zaštitili pčele od trovanja - kaže za RINU Slavoljub.

Med se treba kupovati upravo od pčelara, tvrdi Slavoljub, jer jedino tako možete biti sigurni da je pravi, ili poslušati savet pčelara, jer pravi med se kristališe.

Iako je godina bila teška za pčelare, Slavoljub planira proširenje pčelinjih društava, a ono što je dobra stvar za sve pčelare ove sezone jeste to da je cena meda po kilogramu oborila sve rekorde.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike