Srbija ima svoje Đoke za ponos: Najveći i najsnažniji okupili se na Đokijadi u Belegišu - glavna nagrada Đokometar, a bira se i Mali Đokica

14.05.2023

15:30

1

Ova nesvakidašnja manifestacija koja je održana u Belegišu okupila je na stotine posetilaca koji su uživali u zanimljivom i zabavnom programu

Srbija ima svoje Đoke za ponos: Najveći i najsnažniji okupili se na Đokijadi u Belegišu - glavna nagrada Đokometar, a bira se i Mali Đokica
Copyright RINA

Svako mesto u Srbiji ima neku svoju posebnost po kojoj se prepoznaje, a za Belegiš se može reći da je nadaleko čuveno po Đokama. Naime, ovo vojvođansko selo koje leži na Dunavu ima najveći broj muških stanovnika koji se zovu Đorđe. Upravo zbog toga meštani su se ujedinili pre nekoliko godina i napravili jedinstvenu manifestaciju na svetu - Đokijadu.

- To je tako od davnina, Đorđe je ovde najčešće ime koje se daje muškoj deci. Kad sam sve izbrojao bilo nas je preko 50. Jedan Đoka je preminuo, ali rodio se dečak koji se isto tako zove pa je broj ostao isti. Odlučili smo da napravimo manifestaciju na koju su dobrodošle sve Đoke, a ne samo ove iz našeg kraja. Želeli smo da Belegiš bude po nečemu poznat, a ispostavilo se evo da je najpoznatiji po svojim Đokama, kaže za RINU Đorđe Radaković, predsednik Udruženja Đoka iz Belegiša.

RINA
 

Ova nesvakidašnja manifestacija koja je održana u Belegišu okupila je na stotine posetilaca koji su uživali u zanimljivom i zabavnom programu. Najinteresantniji svakako je izbor Đoka i kategorije u kojim se takmiče. Pa tako su medaljama ovenčani najveći i najmanji Đoka, najušatiji, brkati, najsnažniji i najprecizniji Đoka.

 

- Osnov svega su lepo druženja i puno smeha. Nema tog posetioca ko se ovde ne nasmeje. Naročito kad se bira najmanji Đoka u selu, on je obavezno Mali Đokica. Imali smo veliku podršku i ljudi sa strane, a primarna ideja je da se na jednom mestu skupe svi imenjaci. Osmislili smo i zanimljivu glavnu nagradu, a to je specijalni Đokometar, a osim njega kao nagrada ide i pohvala od žena je upravo one biraju naše Đoke", rekao je Đorđe Ivanov.

Glavna poruka poslata sa ove manifestacije jeste da je veoma važno podizanje nataliteta, jer sve ostalo je manje važno. Žele da Srba bude što više i to sa imenom Đorđe, kako bi ova manifestacija narednih godina još više rasla i postala prepoznatljiva širom regiona. Onaj Đoka koji nije došao ove godine, poziv mu ostaje otvoren za sledeću manifestaciju.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike