24sedam istražuje - Gde nestaju NESTALI Srbije?

05.10.2020

17:42 >> 14:14

0

Najređi slučajevi su otmice dece zbog nekih kriminalnih radnji

24sedam istražuje - Gde nestaju NESTALI Srbije?
Copyright Unsplash/Daniel von Appen

Svake godine u Srbiji bude prijavljeno oko 2.000 nestalih, govore podaci MUP Srbije za period od 2011. do 2016. godine. Skoro je podjednak broj nestalih muškaraca i žena, dok broj maloletnika čini, u zavisnosti od godine do godine, četvrtinu ili trećinu ukupnog broja nestalih. Od broja nestalih, svaki deseti ostane nepronađen.

Kada je reč o odraslima, uglavnom su to osobe koje su od svojih kuća otišle svojom voljom, a među njima ima i dementnih, psihički obolelih, osoba koje žele da napuste svoje partnere, ili pak stupaju u bračne i vanbračne zajednice, naveo je u saopštenju Milan Davidović, načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

U nemalom broju slučajeva, tokom potrage bude pronađeno telo nekog od nestalih, gde je obično reč o samoubistvu.

Kao najčešći razlog bežanja maloletnika javljaju se problemi u školi, ljubavni jadi, a najveći broj beži iz hraniteljskih porodica i ustanova, kaže, za 24sedam, Igor Jurić iz Fondacije “Tijana Jurić”.

Igor Jurić
Promo/Fondacija “Tijana Jurić”

– Najređi slučajevi su otmice dece zbog nekih kriminalnih radnji. Kada je reč o odraslim osobama, iz našeg iskustva, najčešće se prijavljuje nestanak zbog bolesti i demencije kod starih, želje da izađu iz svoje sredine, želje da se osame zbog suicidnih misli, a nekada i zbog nekih obračuna. Naravno, postoje i nestanci koji su povezani sa trgovinom ljudima, ali te osobe je mnogo teže pronaći – navodi Jurić.

Sagovornik 24sedam naglašava da nijedno dete neće pobeći iz sredine u kojoj se nalazi, bez obzira na to da li je to porodica ili neka ustanova, ako se oseća dobro.

– Deca često beže zato što su u tim sredinama bila zlostavljana i o njima se ne vodi računa. Nekad se radi o psihičkom zlostavljanju, nekad o fizičkom, a neretko se odlučuju na taj potez zbog poremećenih odnosa u porodici. Imali smo primer momka koji je iz jedne socijalne ustanove u toku 2019. godine pobegao čak 54 puta. To je klasičan primer deteta o kojem se ne vodi računa i ne postoji nikakva podrška u društvu
kada je on u pitanju, niko ne želi da mu pomogne. Te iste godine prijavljeno je 1.549 slučajeva nestanaka, a svaki se registruje pojedinačno, tako da je u toj statistici samo njegov slučaj ubrojan 54 puta. Najveći broj tih nestanaka se završi sa dobrim ishodom, ali tokom prošle godine, nažalost, 11 dece nije pronađeno i ne zna se gde se nalaze – poručuje Jurić.

Bratislav Bata Petković, savetnik detektivske agencije “Protekta”, napominje da mladi najčešće nestaju u maju i junu, i to zbog loših ocena u školi.

Bratislav Bata Petković, detektiv
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Kada je reč o mladima, čim nestanak bude prijavljen, MUP odmah kreće u potragu, i tu je izuzetno efikasan. Najčešći razlog su loše ocene. Ipak, mladi koji zbog ovog razloga nestanu iz kuće žele da budu pronađeni. Svesno ili nesvesno ostavljaju tragove i uglavnom neko od njihovih drugova zna gde su – navodi Petković.

Roditelji kada prijave nestanak, budu potpuno izbezumljeni. Ne znaju šta je sa detetom, ne znaju gde je.

– Iz našeg iskustva, problem kod roditelja je što su zauzeti sobom, obično jure posao zbog finansija i deca ostaju sasvim sama. Vremena za vaspitavanje je veoma malo, a onda je dete prepušteno samom sebi, ulici, drugarima. Između ostalog, beže i da bi privukli pažnju roditelja, da ukažu na to da postoje i da su živa bića – otkriva sagovornik 24sedam.

Najčešće oni zapravo ne znaju ni kako ni gde da pobegnu.

– Šta mladi znaju uopšte o bežanju, gde će? On pobegne kod drugara i zna da će ga naći, ali tako stavlja do znanja roditeljima da mu je potrebna pažnja. Žena najčešće odlazi od kuće jer je zapostavljena ili je muž maltretira. Ona to ne želi da trpi i onda beži kod drugarice, roditelja, i uglavnom se tu i nalaze, a oni kod kojih se sakrije kriju da je ona tu. Ona jednostavno pripremi teren, to je zacrtala i odlučila. Jedan broj žena pobegne u Sigurnu kuću zbog nasilja u porodici – navodi Petković.

Uprkos možda uvreženom mišljenju da se žene u najvećem broju vrate kući iako su pobegle od nasilja, samo se 20 odsto žena na kraju vrati u kuću kod muža, ostale ne.

– Najčešće se vraćaju zbog obećanja da ih muž više neće maltretirati, ali kad-tad opet dođe do toga. Ono što je takođe najčešći slučaj je da, iako imaju decu, odlaze same i napuštaju sve što je u vezi sa njihovim mužem. Muškarci u 90 odsto slučajeva beže jer žele da prekinu vezu u kojoj se nalaze. Ne žele više da se sećaju te veze. Prosto, promene broj telefona i nestanu. To je najčešći razlog – objašnjava sagovornik.

Roditelji zatekli ćerku u krevetu sa devojkom pa je kaznili, a ona pobegla od kuće

Slučaj koji je na mene ostavio najveći utisak je jedan prošlegodišnji, kada je devojka (24) iz okoline Beograda pobegla od kuće. Imala je prijateljicu i roditelji su je sa njom zatekli u krevetu. To je za njih bio šok. Njenu prijateljicu su izbacili iz kuće, a ćerku su prebili. Kada se to završilo ona je pobegla od kuće, a oni su došli kod nas, jer su sumnjali da će da izvrši samoubistvo. Bilo je potrebno tri dana da je pronađem. Našao sam je u jednoj beogradskoj firmi za čišćenje. Javio sam roditeljima gde im je dete, a oni su mi rekli da više ne žele da je traže. Bilo im je bitno da je živa i zdrava. To je situacija u kojoj sam ostao zatečen, jer su se zbog te situacije odrekli svog deteta, svoje krvi – navodi Petković.

Primeri nestalih koji su podigli Srbiju na noge

Barbara Vitez

Barbara Vitez, privatna arhiva

Slučaj Barbare Vitez iz Sente je jedan od slučajeva čiji je nestanak najviše potresao Srbiju i region. Nestala je 25. novembra 2016. godine, kada je imala 15 godina, a nažalost, ni posle četiri godine nisu nađeni ni njeno telo niti tragovi koji bi pomogli da Barbara bude pronađena. Otac i majka ispričali su tada da je njihova ćerka otišla na proslavu rođendana sa drugarima i nije se vratila kući. Tokom godina potrage za devojčicom bilo je i nekoliko lažnih prijava da je viđena u susednim zemljama, Bugarskoj, Mađarskoj, pa i Rumuniji, ali nije bilo pravog traga. Budno se prati i proverava svaka dojava, a jedna od takvih, za koju se ispostavilo da je lažna, stigla je i iz Rumunije. Informacije o tome da je navodno viđena osoba koja bi mogla biti Barbara Vitez stižu i iz Crne Gore, Bugarske, Albanije, tako da se istraga proširila i na te zemlje.

Nestanak žena iz Smedereva

Krajem jula ove godine, policiji u Smederevu je prijavljen nestanak čak tri ženske osobe. Jedna od njih je O.A. (45), koja je pronađena živa i zdrava. Njen nestanak prijavio je sin, a prema nezvaničnim informacijama, radila je kao čistačica i u jednom od stanova gde je nedavno prijavljena krađa nakita. Još nije utvrđeno da li je to razlog zbog kojeg je O. A. pobegla ili je iza njenog nestakna stajalo nešto drugo. Iste nedelje u Smederevu prijavljen je nestanak još dve žene – Milice Jakovljević (20) i J. K. (43). Njihove nestanke policiji su prijavili muževi.

Kako je ispričao suprug Milice, Jovan Jakovljević, ona je uoči nestanka bila sa trogodišnjim sinom kod kuće. Kada su se roditelji ujutru probudili, nje nije bilo. Suprugu je u jutru kada je nestala, u 4.58 poslala poruku na “Fejsbuku” sa samo dve reči – “Zbogom, bejbi”. Iako su ovu mladu ženu tražili više od 20 dana, njeno telo nađeno je nadomak porodične kuće, na imanju Jakovljevića. Izvršila je samoubistvo tako što se obesila o stablo oraha u ekonomskom delu dvorišta.

Potraga za 13-godišnjim dečakom srećno okončana

Nestanak 13-godišnjeg P.M. iz Stare Pazove još jedan je slučaj koji je uzburkao domaću javnost. On je nestao krajem oktobra prošle godine, a kada je nestanak prijavljen, poslednji put je viđen u Zmaj Jovinoj ulici, i od tada mu se gubi svaki trag. Najbolji operativci policije iz Pazove, Sremske Mitrovice, Novog Sada i Beograda tragali su za njim, i drama porodice je srećno okončana. On je dan kasnije u pratnji policije vraćen u porodičnu kuću, a više osoba povezanih sa njegovom otmicom je uhapšeno. Sumnja se da su otmičari presreli dečaka dok je vozio bicikl, oteli ga, vezali, a zatim ga odvezli u napuštenu vikendicu u Belegišu. Srećom, ova drama je ubrzo okončana i dečak je bez težih povreda vraćen u porodicu.

Prijavili nestanak ćerke, pa je našli kod dečka

Roditelji M. Đ. (16) iz sela kod Lajkovca su prošle godine prijavili nestanak ćerke, ali je ona ubrzo pronađena živa i zdrava. Devojčica koja je napustila svoj dom nađena je na području Beograda i nije, kako je ispričala, oteta. Ona je izjavila da nije oteta i zlostavljana, već da je otputovala kod dečka. Proverava se, međutim, da li je bila kod muškarca s kojim se poslednji put dopisivala na “Fejsbuku” a koji je, kako se sumnja, koristio lažni profil na toj društvenoj mreži. Devojčica, u svakom slučaju, nije povređena i negira da je oteta, već navodi da je svojevoljno otišla od kuće, prenosili su tada domaći mediji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike