Aleksandar je u centru Čačka pronašao iznemoglog srpskog visokoletača: Vazdušna struja goluba nosila više od 80 kilometara

24.04.2023

21:35

0

U Srbiji ima više od 20.000 odgajivača srpskog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog saveza Srbije

Aleksandar je u centru Čačka pronašao iznemoglog srpskog visokoletača: Vazdušna struja goluba nosila više od 80 kilometara
Golub - Copyright RINA

Neobičan gost, čudnim spletom okolnosti, iznemogao i na ivici života i smrti, stigao je u Čačak. Na ulici u centru grada, Aleksandar Makismović ugledao je goluba koji se bori da preživi, a kako je imao prseten na nozi, znao je da nekom pripada i da je zalutao.

- Polako sam mu prišao da ga uzmem, a kako je bio u veoma lošem stanju, i da je hteo nije mogao da pobegne. Nisam mogao da dozvolim da strada, a pošto je imao prsten oko noge, odmah sam kontaktirao s prijateljem golubarom koji ima katalog u kom su ubeleženi svi golobuvi kod nas. Potom smo pokušali da pronađemo kome ovaj lepotan pripada - rekao je Aleksandar.

Dodaje da su ustanovili da je u pitanju takmičarski golub, koji pripada rasi čuvenih srpskih visokoletača. Sklonili su ga sa ulice i pružili mu svu neophodnu negu kako bi preživeo i tako ga spasli sigurne smrti. Da ga niko nije sklonio sa ulice, skoro sigurno bi uginuo tokom dana.

- Ispostavilo se da je to golub izvesnog Neša iz Lazarevca. Kad smo ga pozvali telefonom prijatno se iznenadio. Pošto je počeo da sprema golubove za takmičenje, u četvrtak je pustio čitavo jato i sve ih je odnela jaka vazdušna struja. Svi su mu nestali, samo je ovaj jedan pronađen u Čačku. Kako je rekao, golub kog smo mi pronašli je izuzetan letač i srećan je što je bar njega uspeo da vrati - ističe Aleksandar, koji je, inače, nadležni u Zoohigijeni Čačak, pa zato i ne treba da čudi njegova briga koju je pokazao prema iznemogloj ptici.

Srpski visokoletač je sportski golub rase visokoletača, vrlo cenjen među odgajivačima kod nas i u svetu. Odgajivači su mnogo decenija posmatrali specifičan let golubova i ukrštali ih, trudeći se da povećaju vreme njegovog zadržavanja u vazduhu. Tako, za razliku od drugih gajenih vrsta, na primer pismonoša ili lepezana, kod visokoletača se isključivo ocenjuje let - visina i svojstvo zajedničkog kruženja u jatu.

U Srbiji ima više od 20.000 odgajivača srpskog visokoletača, koji je i ptica predstavljena na simbolu Golubarskog saveza Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike